Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke szerdán ötödször hirdette ki az egyetemista esszépályázat eredményeit.

A minden-látás vágyát Balázs Csilla fogalmazza meg 1. díjas esszéjében. Az esszé a teljességre törekvés vágyából született. Felszínre hozza a szerző egyéni törekvéseit, kitörési vágyát, legtitkosabb, áhított dolgait is.

Az idei pályázatra 25 jeligés munka érkezett a legkülönfélébb témákkal és kiindulópontokkal: életbölcselet, szerelemfilozófia, internet, Facebook, irodalmi olvasmányélmények, detektívregények, minden előkerült.

A zsűri a Magyar Tanszék és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanáraiból, kutatókból és doktoranduszokból tevődött össze, név szerint: Samu János (elnök), Bence Erika, Ispánovics Csapó Julianna, Romoda Renáta és Törteli Telek Márta.

Az első díjat Balázs Csilla (BTK), a másodikat Gandis Csongor (MTTK), a harmadik díjat Zsoldos Búzás Brigitta (MTTK) és Józsa Mónika (MTTK) kapta. Az esszépályázat különdíjasai: Mester Bettina (MTTK), Firic Tamara (MTTK) és Fekecs Emese (BTK).

A díjkiosztó ünnepségen Csányi Erzsébet, a Magyar Tanszék vezetője a pályázat jelentőségére hívta fel a figyelmet, hisz az esszé a kritikai gondolkodás műfaja, enélkül pedig nincs értelmiségivé nevelés.

A művekről szólva a zsűri elnöke, Samu János, az MTTK tanára kiemelte, hogy szubjektívek és retorizáltak, a pályázatnak pedig nagy közösségteremtő ereje van. Bence Erika, a BTK tanára felszólalásában a kreatív gondolkodás jelentőségére hívta fel a figyelmet az egyébként kisajátított vajdasági kulturális közéletben. Ispánovics Csapó Julianna, a BTK tanára a plágiummal és a szakirodalom felhasználásának kérdéseivel foglalkozott. Utasi Csilla, a BTK tanára Törteli Telek Márta zsűritag méltatását olvasta fel, miszerint a fiatal alkotóknál érezhető az olvasott és elemzett irodalmi szöveg inspiráló hatása. Romoda Renáta zsűritag tavalyi 2. díjának jelentőségéről számolt be, hogy ez milyen sokat jelent számára, most pedig egészen más élmény zsűritagnak lenni.

Az 5. egyetemista esszépályázat a díjnyertes munkákból való részletek felolvasásával, az oklevelek és a könyvjutalmak kiosztásával zárult.