Fehér Norbert arcai – az olasz médiában róla megjelent fotók egy része

Mint arról beszámoltunk, olasz kommandósok nagy erőkkel keresik a szabadkai származású Fehér Norbertet, akit gyilkossággal terhelnek, de mint a férfi ismerősei elmondták, nehéz a nyomára bukkanni, mert hosszabb ideig képes erdőben, sárban, barlangban bujkálni és bogyókat enni.

A Borsonline lap szerint szorul a hurok a szökevény körül, akinek mozgását a kommandósok feltérképezték, azt feltételezik, hogy hazafelé tart, ezért minden ismerősét megfigyelik.

A több személyazonosságot is használó Fehér Norbertet Olaszországban hosszú évek óta csak Igor, az oroszként ismerték, de Ezékiel, a szerb néven is futott. Fehér április 1-jén egy kocsmárost végzett ki a bevételéért, nyolc nappal később pedig egy mezőőrt, akinek társát súlyosan megsebesítette. Emellett még két további, 2015-ös gyilkossághoz is köze lehet.

A rendőrök a gyilkosság helyszínéhez, Budrióhoz közel találtak friss nyomokat: eszerint Fehér Norbert egy Molinella melletti tanyán, egy kis házban húzta meg magát, ami egy román nő tulajdona. Több külföldi is él ott, róluk a rendőrkutyák szagmintát is vettek, miután Fehér vélhetően érintkezett velük. Az olasz lapok rendőrségi forrásokra hivatkozva írják, hogy valamennyien romániaiak.

Az olasz hatóságok közben azt kérték a szerb rendőrségtől, hogy akit Fehér Norbert ismeretségi köréből lehet, azt figyeltessék. Ez érvényes a férfi két nővérére és édesanyjára is. Gyanítják ugyanis, hogy bármikor kapcsolatba léphet velük, sőt azt sem zárják ki, hogy hazafelé tart. Úgy tudjuk, a szerbiai hatóságok eleget is tettek a kérésnek, figyelik a három nő mozgását és kapcsolatait. A Bors információi szerint Fehér Norbert egészen korán kezdte saját útját járni, fiatalon elkerült otthonról, és komoly katonai múltja van, szemben azzal, amit magáról állított.

Az Index az il Resto del Carlino bolognai lapot idézi, akik megszólaltatták a börtönlelkészt, aki jól emlékezett „Igorra” a börtönből. Tökéletes katonaként jellemezte, benne volt a kórusban és az imacsoportban is. A börtön falai között komolynak és csöndesnek tűnt, makulátlan volt a ruhája éppúgy, mint a viselkedése. De a lelkész mást is megfigyelt: sohasem látta őt nevetni, és sosem beszélt a családjáról sem. Fehér rablásért ült az olaszországi börtönben, 2015 tavaszán szabadult.

Szerbiában is körözik rablás és nemi erőszak miatt. Ez akkor derült ki, amikor az olasz rendőrök konzultáltak a szerb hatóságokkal. A rendőrség ezután a megbeszélés után, április 13-án hozta nyilvánosságra a szökevény valódi nevét, jelentette akkor az ANSA hírügynökség.

Az Olaszországban elkövetett gyilkosságokhoz használt fegyverét Fehér, úgy tudni, egy biztonsági őr kirablásával szerezte. Először április 1-jén ölt vele egy budriói kocsmában. Az áldozat, az 52 éves Davide Fabbri a kocsma tulajdonosa volt. Amikor a támadó este fél tíz körül belépett, rögtön a pénzt követelte. A kocsmárost belökte a hátsó helyiségbe, talán azért, hogy ne vegyék a bár kamerái, amit tesz. Fabbri ellenállt, a két ember között dulakodás kezdődött. A kocsmáros megpróbálta kicsavarni a fegyvert a támadója kezéből, eközben több lövés is eldördült. Két vendég megsérült, de egyikük sem életveszélyesen.

A rabló végül agyonlőtte Fabbrit, akinek a felesége, Maria ott volt a helyiségben, végignézte a történteket. A fegyveres gyalog menekült el, anélkül, hogy bármit elvitt volna. Előtte még megfenyegette az asszonyt, hogy lelövi őt is. A támadó az arcát eltakarta, de az asszony annyit megfigyelt, hogy idegen akcentusa volt, a testalkata pedig alacsony, vaskos.

A második gyilkosságot pontosan egy héttel később követte el Fehér, április 8-án. Ezúttal az áldozat egy önkéntes természetőr, a 62 éves Valerio Verri volt. Megsérült a társa, egy helyi rendőr, Marco Ravaglia is, akivel vegyes párban járőröztek. A páros megállította Fehért egy ellenőrzőállomáson Marmorta és Moline között Bolognában, mire a férfi rájuk lőtt, majd a kocsiját hátrahagyva gyalog menekült el a mezőkön át, írta a Bologna Repubblica.

A rendőrség kezdettől fogva gyanította, hogy a két támadást ugyanaz az ember követte el, de azóta már erős bizonyítékaik is vannak erre. A kocsmában maradt hátra vérnyom a dulakodás miatt, a természetőr meggyilkolásának helyszínétől nem messze pedig találtak véráztatta holmikat, ruhát, kötszert. A DNS-s minták egyeztek, csakúgy, mint a két helyszínről származó ujjlenyomatok. Mindezek megfelelőjét megtalálták a rendőrségi adatbázisban is: Fehér álneve mellett. Így állt össze a kép.

A Fehér után folyó hajtóvadászat, amiben speciális rendőri egységek, helikopterek, drónok, kutyák is részt vesznek, Bolognára, Ferrarára és Ravennára is kiterjed. A gyanúsítottnál állítólag legalább két fegyver és 40 golyó van. A rendőrség szerint valószínű, hogy még mindig az úgynevezett „vörös zónában” van, egy nagyjából 40 négyzetkilométeres, mocsaras, erdős területen, amit csatornák szabdalnak, és sok ott az elhagyatott ház. Arrafelé is elég rossz idő van a napokban, ami megnehezíti a keresők dolgát, mert például elmossa szagnyomokat a kutyák elől.