„A napi politikából már rég kivonultam. Amit kellett, megtettem, idejében. Ez nem jelenti azt, hogy a mai történésekről ne lenne véleményem. Demokráciáról, állampolgári jogokról, kötelességekről, politikusi jogokról, kötelességekről, kisebbségről, többségről, toleranciáról, felelősségről ugyanazt gondolom, mint egész életemben.” (Göncz Árpád, 2010. november 29.)

 

Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész készíti a Göncz Árpád írót, műfordítót ábrázoló alkotást a budapesti műtermében. A közadakozásból készülő, bronz mellszobor a néhai államfő egykori óbudai lakóhelyének szomszédságába, a Bécsi úti kis parkba kerül majd előreláthatólag 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján. (Cseke Csilla felvételei / MTI)

„A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan.”

Az alábbiakban K. Toók László gyűjtése alapján néhány fontos pillanatot idézünk fel Göncz Árpád életéből és köztársasági elnöki tevékenységének idejéből.

Göncz Árpád hivatalos angliai látogatásán Erzsébet királynővel együtt utazott a hintón (1999. június 22.)

„Erkölcsi és politikai késztetést éreztem, hogy »plebejus« államfő legyek, aki a magyar politikai élet színpadára képes visszahozni a mosolyt – mert anélkül nemcsak politizálni, hanem élni sem lehet –, aki minden döntésénél mindkét fél, kormány és ellenzék szempontjait figyelembe veszi, akinek nemcsak tiszte, de kötelessége is az egyensúly őrzése, a mérséklet, a politikai jó modor meghatározása.”

II. János Pál pápa a privát vatikáni könyvtárában fogadta a magyar államfőt (2000. február 21.)

„Valahol a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez. (…) Amikor elnök lettem, azt hitték, hogy mazsola leszek a kalácsban. Aztán kiderült, hogy kavics.” (Göncz Árpád)

Göncz Árpád irodalmi munkássága elsősorban műfordításairól ismert, ő fordította a Gyűrűk Ura című regény jelentős részét (1999. december 28.)

„Az elnöki hatáskör – hatalmi vonatkozásban – rendkívül korlátozott. A világon mindenütt, ahol nincs elnöki alkotmány. Az első négy évben, minthogy a magyar alkotmány elég bizonytalanul fogalmazott, látszólag nagyobb jogköröm volt, s akkor – mondjuk – próbálgattam még a hatásköröm esetleges határait. Utána a »törvényhozók« kemény munkával annyit faragtak le belőle, amennyit csak bírtak. Ezek után nehéz arról beszélni, hogy az ország életét ilyen vagy olyan mértékben befolyásoltam. Ha valamivel mégis, akkor csak a szavaimmal.” (Göncz Árpád)

Diana hercegnő hivatalos magyarországi látogatásán (1990. május 8.)

 

További képek és idézetek Göncz Árpádtól:

10 fontos idézet és 10 emlékezetes kép Göncz Árpádról – „mindannyiunk Árpi bácsijáról”

Göncz Árpád visszahozta a mosolyt a politika színpadára, és ott is tartotta egész elnöksége idején. A legszerethetőbb, legközvetlenebb politikus volt, akinek gondolatait nem csak elolvasni érdemes, de talán néhányat átvenni is, a saját életünkbe. „A napi politikából már rég kivonultam. Amit kellett, megtettem, idejében. Ez nem jelenti azt, hogy a mai történésekről ne lenne véleményem.