Az Egyesült Államok olajkitermelésének negyedét biztosító Mexikói-öböl 2010-ben szenvedte el a világ egyik legnagyobb olaj- és környezeti katasztrófáját.

Az ott működő Deepwater Horizon olajkitermelő platform igazi csúcstartó volt, ami a mélytengeri fúrásokat illeti. Nemcsak a fúrások mélységének elsőségével büszkélkedhetett, hanem a kitermelt olaj mennyiségében is évekig meghatározó volt. 2001-ben építette a dél-koreai Hyundai, a houstoni székhelyű amerikai Transocean tulajdonolta és a BP (régebbi nevén British Petroleum) üzemeltette.

A többszintű biztonsági berendezéssel és több száz riasztóval felszerelt Deepwater Horizont 2010. április 20-án este robbanás rázta meg. A platformot azonnal lángtenger borította el, aminek nyomán megdőlt és két nap múlva a tengerbe süllyedt. A dolgozók többségét sikerült kimenteni, 11 munkás meghalt.

A BP naponta 6 millió dollárt költött a katasztrófa elhárítására, a vízből az olajszennyeződést égetéssel, vegyszerekkel, olajfogókkal, oszlatással próbálták eltávolítani, illetve visszaszorítani. Az olaj hamarosan elérte a partokat, ahol szakértők mellett a Nemzeti Gárda és a helyi börtönből rabok is segítettek takarítani, állatokat menteni. Elővigyázatosságból bezártak és kiürítettek több környékbeli tengeri olajkitermelő platformot. A kutat óriási erőfeszítések után csak szeptemberben sikerült végleg lezárni, addig folyamatosan szivárgott az olaj az öbölbe.

A robbanás után eltelt hónapok alatt közel 800 millió liter olaj ömlött a tengerbe, a tengerfenéken lévő szennyezés most is több, mint 3000 négyzetkilométernyi területű. Az élővilágra gyakorolt pusztító hatás kiszámíthatatlan, a planktonokra végzetes következményekkel járó szennyezés által teljesen felborult a tengeri élővilág tápláléklánca. A katasztrófát túlélő állatok sokszoros betegséggel küzdenek, fejlődési rendellenességgel szaporodnak vagy kipusztultak. Az olaj mára a szárazföldi állatok táplálékláncába is bekerült. Kihatással van a környék halászatára és idegenforgalmára is.

A BP el kellett, hogy adja több nagy olajmezőjét és földgázlelőhelyét, hogy fedezni tudja a fizetési kötelezettségeit. Az olajtársaság később peren kívül megegyezett a mexikói-öbölbeli károsultakkal. Összesen 62 milliárd dollárt fizetett ki a károk elhárítására.

A Deepwater Horizon katasztrófájából mozifilm készült tavaly, Mélytengeri pokol címmel.