Miniszteri koordinációs testület létrehozásáról döntöttek ma Szerbia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró kereskedelmi és gazdasági miniszterei, akik szerdán Aleksandar Vučić elnökletével tartottak egyeztetést.

A horvát Ivica Todorić tulajdonában lévő Agrokor hatmilliárd eurós adósságot halmozott fel, ami miatt a Szábor egy külön törvényt fogadott el, amellyel gyakorlatilag átvállalja az adósságok rendezését. Az Agrokornak Horvátországban, Boszniában és Szerbiában összesen 60 ezer dolgozója van, ebből 11 ezer nálunk, illetve az ő tulajdonukban vannak a Roda, az Idea és a Mercator objektumai mellett a Dijamant, a Frikom, a nagykikindai malom és az MG Mivela is, ezért aztán a cégcsoport gazdasági nehézségei regionális problémákat okozhatnak.

A megbeszélésről kiadott közlemény szerint a részvevők egyetértettek abban, hogy miniszteri szinten egy koordinációs testületet hoznak létre, amelynek tagjai napi szinten egyezetnek és közös lépéseket tesznek az Agrokor dolgozói munkahelyeinek megőrzése, a beszállítók érdekvédelme és a cégcsoport stabil működésének biztosítása érdekében. Minden érintett ország elvégzi a pénzügyi és áruáramlás ellenőrzését és arra számítanak, hogy a vállalat élére kerülő személy független szakértőket nevez ki, akik elvégzik a konszern átalakítását és egyenlő bánásmód jár a horvát és a többi érdekelt félnek is.

Aleksandar Vučić kormányfő azt mondta, nem engedik meg, hogy hazai cégek kárt szenvedjenek az Agrokor miatt, meg fogják akadályozni, hogy a többi országban felhalmozott 20-30-40 millió eurós adósság a szerbiai cégeknek okozzon kárt.