Az amerikaiak legnagyobb nem nukleáris bombáját most vetették be először harcban, az ország keleti részében, ahol a napokban meghalt egy amerikai katona az Iszlám Állam elleni összecsapásban, írja a Fox News. A bombát a terrorszervezet egy olyan bázisára dobták le, amit több föld alatti alagút köt össze Nangarhar tartományban.

A támadásban az úgynevezett Iszlám Állam 36 harcosa vesztette életét, megsemmisült három alagút, sok fegyver és lőszer, de civilek nem sérültek meg – mondta a CNN-nek az afgán védelmi minisztérium szóvivője. Mint közölték, az alagutak környéke alá volt aknázva és az átlagnál jobban meg volt erősítve a szárazföldi támadások ellen. Donald Trump szerint a hadművelet „egy újabb sikeres munka” volt. Ez volt Trump elnökségének harmadik komoly katonai akciója: Amerika először Jemenben ütött rajta az al-Káidán, majd Szíriára dobott bombákat.

A GPS-irányítású GBU-43B súlya közel tíz tonna, és 2003 márciusában tesztelték először, de azóta egyszer sem vetették be háborúban. A mostani bevetést az amerikai haderők afganisztáni főparancsnoka, John Nicholson tábornok hagyta jóvá, a bombázást pedig a Pentagon szóvivője erősítette meg, írja a CNN. Donald Trump elnököt is megkérdezték, hogy ő hagyta-e jóvá a bombázást, de kitért a válaszadás elől. A küldetéshez egy MC-130-as katonai szállítógépet használtak.

(Forrás: index.hu)