A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) csütörtöki ülése sem volt eseménymentes. Az ellenzéki elnökjelöltek által delegált bizottsági tagok egy része már előbb bejelentette, hogy nem fogja támogatni az április másodikán megtartott elnökválasztáson eredményének kihirdetését. Az N1 televízió szerint a RIK bővített testületében akár egy szavazaton múlhat, hogy kihirdeti-e a bizottság a végeredményt.

A legutóbbi vita akkor kezdődött, amikor egy látszólag protokolláris döntés került napirendre. Milan Stamatović elnökjelölt beterjesztette, hogy cserélje meg a bizottságban betöltött szerepet az ő eddig jelöltje, Slobodan Popovac és helyettese Borislav Mitrović. Csak a tagnak van szavazati joga, amiatt tört ki a szócsata.

Popovac azzal támadta meg a felvetést, hogy őt azért akarják kizárni, mert komoly ráhatások ellenére sem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy szavazzon nemmel a választás eredményének kihirdetésekor.

Mitrović erre azt válaszolta, hogy azért lesz leváltva Popovac, mert egyetlen alkalommal sem állt ki elnökjelöltjük, Milan Stamatović mellett.

Popovac szerint Mitrović akkor változtatta meg a véleményét, amikor az Elég volt! Mozgalom elnökénél, Saša Radulovićnál volt „eligazításon”.

Kettejük vitájának csúcspontja az volt, amikor a fenti mondat miatt Mitrović bejelentette, be fogja perelni Popovacot, aki ezt tudomásul vette egy „Pereljél csak.” mondat kíséretében.

A két órán át tartó vita után a RIK elfogadta Stamatović beterjesztését, de nem ezen az egy nemen múlik az elnökválasztás.

A választási bizottságnak 28 tagja van, ebből 13 tagot a hatalmi koalíció jelölt. A Miroslav Parović elnökjelölt által delegált tag is igennel fog szavazni. Ez 14. Még egy bizottsági tag támogatása kell.

Az ellenzéki jelöltek delegáltjai közül 11-en nemmel szavaznak majd. A radikális Željka Radeta még nem nyilatkozott, de emlékeztetett, hogy az SZRP tagjai eddig mindig nemmel szavaztak. Ha ez így lesz, még mindig kérdés a VSZL hozzáállása. Bojan Pudar nem nyilatkozott a kérdésről, csak annyit mondott, minden választás alkalmával voltak kisebb-nagyobb gondok. Szerinte ennek ellenére a mostanin olyan nagy szabálytalanságok nem voltak.

– A RIK-nek felelősségteljesen kell viselkedni, ami azt jelenti, hogy tiszteletbe kell tartania a szavazópolgárok akaratát. Nem felelne meg a bizottság normális munkájának, ha valamelyik tagja a választás eredményétől független politikai döntést hozna – véli.

Az LDP tagja a tüntető egyetemistákkal szolidaritást vállalva lemondott. A párt vezetője, Čedomir Jovanović most arra szólította fel az elnökválasztáson indultakat, hogy ismerjék el a választás eredményét. Mint mondta, nincs egyetlen komoly bizonyíték, amely azt mutatná, hogy szabálytalan lett volna a választás.