Habár a találkozót szerdán délután fél hatra hirdették meg a szervezők a CEU ellehetetlenítése ellen tiltakozó budapesti tüntetésre, sokan már jóval előbb megérkeztek a Hősök terére, így hatkor szinte már telt ház volt. A mai demonstráción – kapcsolt áruként – a civil szervezetek mellett is kiállnak a tüntetők.

 

A tervezett program idejében elkezdődött, három perccel hat óra után szólalt fel László Luca, a CEU hallgatója, aki beszédében a civilek munkáját méltatta, miközben az Andrássy útról még mindig özönlenek az emberek.

A Kettős Mérce Facebook-oldalán ma is élőben közvetíti az eseményeket, most tehát mi is bekapcsolódunk az élő adásba:

Pénteken egyébként váratlanul teljesen új megoldással állt elő CEU-ügyben Palkovics László , az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkára. Az általa bejelentett lehetőség tulajdonképpen érthetetlenné és értelmetlenné teszi a múlt héten elfogadott lex CEU-t. Palkovics László a Hvg.hu-nak azt mondta: legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe akkor sem, ha a CEU nem teljesíti a törvény új feltételeit. Hozzátette: a budapesti intézmény ezután is kiadhat majd CEU-s diplomát. Akkor meg mi értelme volt az egésznek?

Palkovics a Hvg.hu-nak azt mondta: ha az intézmény meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személynek számító egyetem: az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie. A törvény két új feltételt szab ahhoz, hogy az amerikai CEU-nak működési engedélye legyen Magyarországon, és a budapesti Közép-európai Egyetemmel közös sajátos modellje tovább működhessen: a CEU-nak az Amerikai Egyesült Államokban létre kellene hoznia egy kampuszt oktatókkal és hallgatókkal, és egy államközi szerződésre lenne szükség az Egyesült Államok és Magyarország között. Ez az év végéig adott határidőig szinte lehetetlen.

Ha nem teljesítik ezeket a feltételeket, az a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetem létét nem veszélyezteti, a CEU viszont így Magyarországon el fogja veszíteni a működési engedélyét. Palkovics magyarázata szerint azonban ettől függetlenül a Közép-európai Egyetem továbbra is kiadhatna amerikai CEU-s diplomákat. A Közép-európai Egyetem és a CEU 2009-ben ugyanis olyan megegyezést kötött, hogy a CEU Amerikában akkreditált képzéseit a budapesti intézmény végzi. Ezt a licencszerződést csak néhány képzésre kötötték meg. Az államtitkár azt mondta:

 

ha ezt a licencszerződést a Közép-európai Egyetem teljes képzési portfóliójára kibővítik, a budapesti intézmény változatlanul kiadhat amerikai CEU-s diplomákat.

 

Palkovics magyarázata szerint a törvény ezt nem zárja ki, hiszen a licencszerződéseket a két egyetem köti és kezeli saját hatáskörében. Palkovics arra a kérdésre, hogy ha ilyen egyszerű a megoldás, miért nem mondták ezt a törvény elfogadása előtt egy szóval sem, miért volt szükség a hazai és a nemzetközi tiltakozási hullámra, a Magyarország és az Egyesült Államok között kiéleződő diplomáciai feszültségre, az oktatási államtitkár azt mondta: „Én is és a kormány is végig azt mondta, hogy nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akartuk, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak.”

Az Index megkereste az ügyben a Közép-európai Egyetemet, s azt a választ kapta, hogy ők jelenleg értelmezik az államtitkár nyilatkozatát, és azt ígérték, hamarosan válaszolnak.

„Anyátok az erőforrás!” – ez a falfirka került az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületére vasárnap este, amikor a tüntetők oda vonultak Palkovics László munkahelye elé. A falfirkáról készült fotót a 444.hu tette közzé.

(Forrás: 444.hu)

Nagy valószínűséggel ebben az épületben dolgozták ki a CEU-törvényt is. Vasárnap este csaknem ezer ember tüntetett is itt, miután átvonultak a Kossuth térről az utcába.

Mivel a fentiekben a Kettős Mérce élő közvetítését vesszük át, hírösszefoglalónkban úgy tisztességes, ha a végére beszúrjuk a budapesti kollégák felhívását is:

Támogasd a Kettős Mércét!

A Kettős Mércét nem támogatják oligarchák. Mi úgy őrizzük meg függetlenségünket, hogy a csak az olvasók támogatásából írjuk cikkeinket. Célunk, hogy a társadalom számára fontos kérdésekről beszéljünk: az egyenlőtlenségekről, a szegénységről, az egészségügyről, az oktatásról, a nők jogairól, és hogy támogassuk azokat az alulról jövő kezdeményezéseket, amelyek egy igazságosabb Magyarországért küzdenek!