Annyian voltak szerdán este a civilszervezetek ellehetetlenítése és a CEU (Central-European University) Magyarországról való elüldözése ellen szervezett tüntetésen, hogy a demonstrációnak a Hősök terén megtartott hivatalos része után, a megszokott vonulásra, a tiltakozó sétára Budapest utcáin, csak több részre szakadva tudtak elindulni a tüntetők.

 

Jelenleg három nagyobb csoport járja Budapest utcáit, békésen tiltakozva az Orbán-kormány intézkedései, és tervei ellen. Egy nagyobb  csoport tartózkodik az Oktogonon, egy másik néhány perce érkezett meg a Nyugati pályaudvarhoz, a harmadik pedig a Dák Ferenc téren jár. Az elmúlt napokban már megismert rigmusok mellett itt most azt skandálják a tüntetők: „Kövér László fogyjon le!” Valamint azt is, hogy:

„Orbán Viktor hülye fasz,
kell a CEU, kell a Tasz”

A civiltörvény módosítása ellen nemcsak Budapesten, hanem Magyarország több más városában és külföldön is demonstrációkat szerveztek a tiltakozók. A kormány már évek óta hadjáratot űz az „álcivil”, „norvég”, „sorosbérenc” civilszervezetek ellen, de a múlt pénteken benyújtott törvényjavaslat ezt már egy sokkal magasabb szintre emeli: ha elfogadják, gyakorlatilag szégyenbélyeget kell magára sütnie minden civil szervezetnek, amelyik a fennmaradásához, gazdálkodásához bármilyen külföldi támogatást kap.

 

A kormánypárti sajtó már a CEU-törvény elfogadása elleni tiltakozások első napja óta igyekszik elhallgatni, bagatellizálni a megmozdulások jelentőségét, másfelől pedig megbélyegző címkékkel támadja a tüntető fiatalokat, egyetemisták. Az elmúlt napokban már sok sületlenséget hallhattunk ezzel kapcsolatban kormánypárti politikusoktól, de a legnagyobb badarság talán az volt, hogy Soros György repülőjegyeket osztogat külföldön, hogy minél több tüntető gyűlhessen össze Budapest utcáin. Erre reflektálva a demonstrálók skandálásában már napokkal ezelőtt megjelent a „Repülővel jöttünk!” mondat is.

A tüntetők elleni támadásokban szerdán Somogyi János, a Magyar Idők című napilap publicistája vetette el leginkább a sulykot, amikor azt a címet adta írásának: Az ötödik hadoszlop. Megmutatjuk olvasóinknak ezt is:

Az ötödik hadoszlop | Magyar Idők

A Magyar Helsinki Bizottság legutóbbi strasbourgi sikere kiverte a kormánynál a biztosítékot. Már éppen ideje volt. Évek óta ezer jele volt annak, hogy a nemzeti kormány egyik legádázabb, legtudatosabb, legelszántabb politikai ellenfele a Magyar Helsinki Bizottság, amely kitűnő nemzetközi kapcsolatokkal, felkészült jogi szakemberekkel, biztos anyagi háttérrel rendelkezik.

Csak halkan kérdezzük:

 

Mi más juthatna eszünkbe erről nekünk, vajdaságiaknak, mint a Milošević-rezsim, amely bukása előtt épp ugyanezekkel, az általa megbélyegzőnek vélt közhelyekkel rikoltozta tele a közmédiát?

 

Felettébb sajnálatos, hogy most ugyanezek a frázisok, a sorosozás, az ötödikhadoszlopozás Magyarországról köszön vissza…

Mint megírtuk, az elmúlt napok tüntetéseire a Fidesz ötös számú párttagsági könyvének tulajdonosa, a Békemenet egykori szervezője, Bayer Zsolt a blogjában úgy reagált, hogy: „azt is leszögezhetjük, hogy szintén záros határidőn belül utcára fogunk mi is vonulni, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent. És dühösek leszünk. Úgyhogy egy darabig még őrjönghettek az utcákon, megpróbálhatjátok feldúlni a Parlamentet, a minisztériumokat, a Fidesz székházat, a köztársasági elnöki hivatalt, neki mehettek a rendőröknek, megtámadhatjátok az újságírókat – még egy darabig.

Aztán majd nem.

Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?”

A Lehet Más a Politika erre reagálva azonnal bejelentette, hogy közösség elleni uszítás miatt feljelenti Bayer Zsoltot.

Ezzel az ügy azonban még távolról sem ért véget – jelentette a 444.hu hírportál. Azt írták: „Hont András, a HVG újságírója (aki Bayerhez hasonlóan fideszes volt régen, de ő már kinőtte) írt egy válaszcikket, amit a lovagkeresztes trollkommentelő nem hagyhatott szó nélkül.”

Bayer válaszában azt írta, hogy ha visszajönne a baloldali kormányzás: „Akkor lesz megint IMF hitel, eladósodás, lesznek »szükséges megszorítások«, eltűnnek a multikra kivetett különadók, fényesre lesz nyalva Brüsszel és Washington valaga, egy hét alatt eltűnik a határkerítés, lesz »Refugees welcome«, majd a fekák meg a kibaszott iszlamisták a mi nőinket is megerőszakolják, ti meg elmondjátok naponta, hogy nem ők tehetnek róla, szegények, és mindenki legyen toleráns, lesz megint fasza infláció, deviza hitel, jó nagy hiány meg Népszabadság, és a tüntetőket majd megint véresre verik, a szemeket kilövik, a Demszky meg kitüntet, és felelős nem lesz egy sem. Viszont majd megint minden hónapban ötöst fogunk kapni demokráciából a Helsinkibiztől, a Transparytól, meg a Soros összes többi csicskájától, szóval minden visszatér a régi kerékvágásba, és te is boldog leszel végre, te szerencsétlen, beteg, ócska, nyomorult fasz” – írta Bayer Zsolt jellemző modorában a Hont Andrásnak adott válaszában.

 

Bayer Zsolt írásában verekedésre hívta ki (a pesti szlengben: „felkérdezte”) Hont Andrást, amikor azt írta: „Drága hőscincér arcú Bandi, semmi Buda környéki fotel, egyenesen Buda kellős közepe, gyere, rendezzük le, hozhatod a Berkecz Balázst is, ha duhaj, nábobos jókedvem épp engedi, még lábujjhegyre pipiskedve, összekapaszkodva a seggemet is kinyalhatjátok.”

Hont András ugyancsak nem hagyta szó nélkül a mocskolódást, és a Facebookon azt írta Bayernak: mondjon címet és időpontot. „Rajtam nem múlik” – tette hozzá. „Ha minden összejön, ősfideszesek fognak verekedni Budán” – foglalta össze a két publicista vitáját a 444.hu. „Persze ehhez az kell, hogy Bayer Zsolt állja a szavát” – tette hozzá az internetes portál.

Mint megírtuk, egy nappal korábban, kedden este a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt tartottak demonstrációt, ennek a megmozdulásnak az volt a célja, hogy a résztvevők kiálljanak a hétfőn este, a Sándor-palotánál elfogott Gulyás Márton aktivistáért. Gulyás ugyanis narancssárga festékkel dobálta a Sándor-palota falát, tiltakozásul az ellen, hogy Áder János aláírta a lex CEU-t. Az ügyészség csoportos garázdasággal vádolja őt, és minimum hetvenkét órára őrizetbe vette. „Mutassuk meg, hogy politikai vélemény nyilvánításért még Orbán Viktor Magyarországán sem tartóztathatnak le senkit” – írták a szervezők a Facebook-esemény oldalán. Az Index szerint akkor azonban csak két-háromszázan gyűltek össze a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt. A Hvg.hu tudósításában felismerte a helyszínen Mécs Imrét, Demszky Gábort és Vágó Gábort is. Közben kiderült, hogy Gulyás Mártont a gyorskocsi utcai épületben tartják fogva, ezért a tömeg átvonult erre a helyszínre. A résztvevők a Lánchídon át, a Fő utcán mentek a Gyorskocsi utcához, rendőri biztosítás mellett. A csoport a Fő utcai Fidesz-iroda előtt harsány „Mocskos Fidesz!”-ezésbe kezdett.

A közelben lakók arról számoltak be a sajtónak, hogy a Gyorskocsi utcai börtönnél a tömeg megtöltötte az épület előtti rész kábé felét, és folyamatosan skandáltak: „Szia Marci!”, „Marcit ki, Orbánt be!”, „Orbán lemond péntekre!”, „Demokráciát! Demokráciát!”

Egy korábbi összefoglalónkban a videó linkjét megadva már megmutattuk olvasóinknak azt az összeállítást, amelyet a Budapesten tüntető egyetemistákat támogató fiatalok készítettek a Stranger Things című népszerű televíziós websorozat főcímének átdolgozásával. Azóta azonban már a videofájlt is megkaptuk, és ez most már elérhető a Szabad Magyar Szó YouTube-csatornáján is.

Az ezekben a pillanatokban Budapest utcáin zajló eseményeket itt követhetik nyomon olvasóink a Kettős Mérce facebookos élő közvetítésében, amelybe most mi is bekapcsolódunk: