Körülbelül két-háromszáz ember gyűlt össze kedden a magyar fővárosban, a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt: Gulyás Márton ellenzéki politikai aktivista fogvatartása ellen tiltakoznak. A férfit időközben átvitték a Gyorskocsi utcába, ezért a tüntetők átvonultak oda, ezekben a percekben is ott követelik Gulyás szabadon bocsájtását, s közben azt skandálják: „Orbánt be, Marcit ki!” A helyszínről érkezett videónkat az oldal tetején, nyitóképünkre kattintva tekinthetik meg.

 

A tüntetésen kisebb lökdösődés alakult ki, ezért a felsorakozott rendőrök kijjebb szorították a demonstrálókat a bejárattól. Mint megírtuk, Áder János magyar köztársasági elnök hétfőn aláírta a CEU-törvényt, amely ellehetetleníti az egyetem magyarországi működését. Ezért a tüntetők az államfőt is több rigmussal megszólították, de „Mocsok elnök” és „#nemazénelnököm” feliratú táblákat is a magukkal vittek.

Az egyik szervező az Indexnek arról beszélt, hogy Gulyással együtt legalább két embert érint a tegnapi, Sándor-palota előtti tüntetés egyik epizódja: néhányan megpróbáltak valami festékes tárgyat dobni az épületre, de azzal végül az épületet nem találták el, néhány rendőrt azonban összefestékeztek. Ez volt a súlyos bűnük… Pelle Andrea az Indexnek erősítette meg, hogy Gulyást csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítják, valamint műemlék megrongálásával. Mivel a másik érintett személy ellen a nyomozóügyészség jár el, az ő ügyében valószínűleg hivatalos személy elleni erőszak is felmerül.

Az őrizetbe vett tüntető barátnője, a Budapesten élő grúz Maria Koosh a 444.hu-nak azt mesélte, hogy az éjszaka folyamán hét rendőrt talált a nappaliban, amikor kilépett a fürdőszobából. Az egyébként a CEU-n diplomázott Koosh elmondása szerint a tüntetésen annyi történt, hogy a tömegben valaki elővett néhány narancssárga festékkel megtöltött kis műanyag palackot, ezekkel megcélozták a Sándor-palotát, de nem sikerült eldobni az épületig, így csak a kövezetet, illetve néhány, éppen feléjük futó rendőrt lefröcsköltek le. A rendőrök a helyszínen elkapták és előállították a nő magyar ismerősét, a barátjával viszont – aki a nő állítása szerint is eldobott egy festékes palackot – ekkor nem foglalkoztak. Gulyás Mártont először a rendőrség Belgrád rakparti nyomozó ügyészségre szállította, és egyes információk szerint minimum csütörtökig ott is akarja tartani. Gulyásnál már bent van az ügyvédje, az aktivisták pedig éppen tüntetést tartanak a támogatására.

A 444.hu elküldte a rendőrségnek az üggyel kapcsolatos kérdéseit, és azt a választ kapta, hogy a „rendőrség bűncselekmény gyanúja miatt egy embert előállított. A lakásba csengetést követően engedték be őket, ott a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 39. § alapján intézkedtek. A lakásba két rendőr ment be.” Arra a kérdésre, hogy a férfit miért tartják őrizetben több mint tizenkét óra elteltével is, és mikor engedik el, vagy hogy mivel gyanúsítják egyáltalán, azt válaszolták, hogy ezzel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség illetékes.

Jó hír, hogy a rendőrség azt írta közleményében a két érintett férfiról, hogy: „Előzetes letartóztatásukra a Budapesti Nyomozó Ügyészség nem tesz indítványt.”

Bayer Zsolt, az ismert publicista, a Békemenet egykori szervezője időközben a blogjában üzent vasárnap óta tüntető egyetemistáknak. Azt írta, hogy „azt is leszögezhetjük, hogy szintén záros határidőn belül utcára fogunk mi is vonulni, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent. És dühösek leszünk. Úgyhogy egy darabig még őrjönghettek az utcákon, megpróbálhatjátok feldúlni a Parlamentet, a minisztériumokat, a Fidesz székházat, a köztársasági elnöki hivatalt, neki mehettek a rendőröknek, megtámadhatjátok az újságírókat – még egy darabig.

Aztán majd nem.

Aztán

 

majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni.

 

Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?”