A hétvégi őrület után egyelőre rendeződni látszik a határhelyzet a Szerbia és Magyarország közötti átkelőkön, még ha a szigorított ellenőrzést nem is függesztették fel. Az úton lévők jelzései szerint szinte az összes határátkelőn zavartalan volt kedden a forgalom, s aki úgy érkezett meg, hogy várakoznia is kellett, húsz-harminc perc alatt ő is átjutott. Teljesen átjárható volt a Gyála–Tiszasziget és a Kelebia–Tompa átkelő is, valamint Horgosnál a kettes határ. Az autópályáról számoltak be kisebb várakozásról azok, akik ma átléptek ott, de ezen az átkelőn is voltak olyan időszakok, amikor csak két-három autó várakozott. Délután hat óra körül ugyan kezdett beállni ez a határátkelő, de később folyamatosan olyan jelzések érkeztek, amelyek szerint zavartalan volt a forgalom.

A Tompa–Kelebia átkelőről úgy értesültünk kedden délután, hogy az áfás sorban volt nagyobb tumultus Magyarország felől Szerbia irányába.

A Magyar Távirati Iroda hétfőn arról írt, hogy csaknem százhatvanezer ezer utazó használta a hétvégén a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyet, a húsvéti ünnepek közeledtével a hét második felében ismét erős forgalom várható a Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások miatt a magyar-szerb és a magyar-román határon – közölte Huber Krisztián, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mint mondta, Röszkén a hétvégén regisztrált kilépő és belépő utasok száma meghaladta a nyolcvanezret, a határrendészek tizenkilencezer járművet ellenőriztek. Az átkelőhely teljes kapacitáson működött, ezért szerinte a két órát egyszer sem lépte túl a várakozási idő. Ezt azonban cáfolják a szerkesztőségünkhöz beérkezett adatok, ugyanis délután négy óra tájban írta egyik olvasónk, hogy a szülei délelőtt fél tizenegy óta várakoztak a röszkei autópálya-átkelő magyarországi oldalánál.

Huber Krisztián tájékoztatása szerint a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen az utasok száma a hétvégén elérte a hetvennyolcezret, ők több mint harmincegyezer járművel érkeztek. A nagyobb forgalom oka, mint mondta, az volt, hogy a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások megkezdték szabadságukat.

A hétvégi határhelyzet őrületét szépen példázza az is, hogy kollégáink szombaton délután fél kettő körül ékeztek meg az ásotthalomi átkelőhöz, ahol akkor a feltorlódott sor már a körforgalomig ért. Nem is ez volt azonban az igazán elkeserítő számukra, hiszen, ha halad az átléptetés, akkor ez még viszonylag átvészelhető várakozási időt jelent. Kollégáink azonban két és fél órányi várakozás alatt alig hatszáz métert haladtak előre a sorban, így négy óra körül már reménytelennek látszott, hogy hétig, vagyis a zárásig átérjenek. Az oldal tetején, a nyitóképünk helyén elérhető képgalériánkban a szombaton, a legnagyobb határőrület közepette készült felvételeket láthatnak olvasóink a várakozás kimerítő és idegeket próbáló, szánalmas perceiből, óráiból.

Kollégáink megfigyelték azt is, hogy a sorban várakozó emberek nem tudták, mi okozza a fennakadást, egyesek a szerb határőröket szidták, mások Brüsszelt emlegetve rázták az öklüket, s csak kevesen voltak tisztában azzal, hogy a magyar határrendészet által foganatosított, egy európai uniós rendelet miatt bevezetett szigorított ellenőrzés hátráltatja útjukat. Az internetes közösségi portálokon elterjedt vélemények szerint azonban, amelyeket tüzetesen átolvastunk, az utazók nem igazán hisznek ebben a magyarázatban sem, ugyanis többen megjegyzik, hogy a szigorított ellenőrzés mellett sem lett volna szabad ekkora fennakadást, ilyen megmagyarázhatatlan és érthetetlen őrületet okoznia a rendelkezésnek. Sokan ezért azt gyanítják, hogy a Magyarországon most zajló Nemzeti Konzultációval összefüggésben a magyar határrendészet – központi utasításra – szándékosan lassította az ügyintézést és ezzel együtt a forgalmat is, hogy az uniós rendeletre hivatkozva a kormányzat Brüsszel ellen hangolhassa, hergelhesse a lakosságot. Ennél persze sokkal durvább véleményeket is olvashattunk, de ezeket nem idézzük.

A Police.hu kedd este tíz órai adatai szerint a magyar-szerb határszakaszon sehol sincs várakozás.