A Tiltakozás a diktatúra ellen címmel szerveződő tüntetések kezdeményezői közölték, hogy „a tiltakozás annak a szükségletből fakad, hogy érvényre jusson a lakosság elégedetlensége”, és elhatárolódtak a politikai pártok befolyásától.

 

Mint írták, „a tiltakozások szervezői, akik eddig felvették a kapcsolatot egymással, Szerbia egész területéről és a diaszpórából is, úgy döntöttek, hogy a nyilvánosság elé lépnek közleményükkel és a tüntetések alapvető követeléseivel, s teszik ezt annak érdekében, hogy cáfolják azokat a hangokat, amelyek szerint a fiatalokat a saját céljaik érdekében kihasználják egyes politikai és más szervezetek. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy támogassa a megmozdulásainkat, mi azonban elhatárolódunk a politikai pártok befolyásától” – olvasható a szervezők Facebook-oldalán.

Kérik, hogy közleményüket olvassák be a Szerbiai Rádió–Televízió esti híradójában, valamint azt is, hogy a kormány foglaljon állást és tegyen eleget a követeléseiknek legkésőbb április 17-ig.

A tiltakozók elvárják, hogy tegyék egyszerűbbé a diaszpórában való szavazást, valamint azt is, hogy „semmisítsék meg Nebojša Stefanović i Siniša Mali hamis doktorátusát”.

Mint írják, „a tiltakozás annak a szükségletből fakad, hogy érvényre jusson a lakosság elégedetlensége, és habár a sajtóban általában úgy beszélnek róla, mint az egyetemisták megmozdulásáról, ez valójában Szerbia összes polgárának a tiltakozása, amelyen legnagyobb számban egyetemisták és fiatalok vesznek részt.”

„A tiltakozás spontán módon alakult ki, párhuzamosan az állami intézmények működésével kapcsolatban tapasztalható, egyre növekvő kiábrándultsággal, a sajtószabadság megszűnésével, és a különböző politikai irányzatok nem kiegyensúlyozott bemutatásával a választási kampányban” – írták.

A követeléseik közt említik a Szerbiai Rádió–Televízió vezetőségének, illetve az informatív műsorok szerkesztőjének a leváltását a rezsimhű tájékoztatás és a kampányban az elnökjelöltek nem kiegyensúlyozott szerepeltetése miatt. A tiltakozók követelik Maja Gojković házelnök leváltását a parlament munkájának felfüggesztése miatt, a Köztársasági Választási Bizottság tagjainak menesztését az Alkotmánybíróság határozatának figyelmen kívül hagyása miatt. Követelik továbbá a választói névjegyzék tisztázását is annak érdekében, hogy megállapítsák a szavazópolgárok pontos számát.

„Célunk, hogy fair játékszabályok alakuljanak ki, amelyek mellett minden legitim politikai irányzat versenyezhet és hitelesen bemutatkozhat, s nem lesz a sajtóban és a nyilvánosságban mellőzve” – írták közleményükben a tiltakozás szervezői.