A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) két végzését megdöntötte a közigazgatási bíróság, írja az Insajder oknyomozó portál. A döntések, amelyben választópolgárok tettek panaszt a RIK-nél, amely szerv ezt elvetette, két a zimonyi 85-ös és a leskovaci 75-ös szavazóhelyre vonatkozik.

A zimonyi panaszban azt állították, hogy több szavazócédula volt a dobozban mint ahány szavazópolgár a választói névjegyzékben. A RIK azzal az indokkal vetette el a panaszt, hogy az megalapozatlan, ugyanis a választási bizottság elnöke szignózta a papírt, amelyen a megváltoztatott adatok szerepeltek.

A bíróság szerint a RIK alaptalanul hagyta jóvá a szavazás dokumentációját, hiszen nem volt jogi alapja a névjegyzék megváltoztatásának.

Leskovacon M.M. tett panaszt, aki azt állította, hogy amikor megjelent a szavazóhelyen, már be volt karikázva a neve a névjegyzékben, ebből arra következtetett, hogy „egy harmadik személy már szavazott az ő nevében”.

A RIK ezt a panaszt is megalapozatlannak ítélte meg, annak ellenére, hogy másik négy szavazópolgár esetében is ez történt. A választási bizottság kifogása a leskovaci esettel kapcsolatban az volt, hogy a panasztevő nyilatkozott arról, hogy alá is írták-e a nevét, valamint hogy szavazott-e a személy, akire a panasz vonatkozik.

A bíróság szerint a RIK magyarázata ellentmondásos, és nem a teljes tényállást vették alapul, amikor elvetették a panaszt.

A törvény szava szerint most a RIK-nek kell lépnie, újra meg kell vizsgálnia a panaszokat. Dönthet ugyanúgy, ahogy először, de a bíróság döntését is figyelembe kell vennie. Ha a választási bizottság elfogadja a zimonyi és leskovaci panaszokat, a két választóhelyen meg kell ismételni a szavazást.