Negyed évszázaddal ezelőtt, 1992-ben Oromhegyes, a magyarkanizsai községben lévő, addig a bácskai települések poros álmát alvó település hirtelen felemelte hangját Slobodan Milošević „nemlétező” háborúja ellen, és példát mutatott békeszeretetből, toleranciából és összetartásból. Májusban erre a településre is egyszerre több mint kétszáz behívót kézbesítettek a hadköteles férfiaknak, hogy egy „hadgyakorlatra” öltözzenek katonaruhába, és vonuljanak be.

A vajdasági magyarok akkor már tisztában voltak azzal, hogy szó sincs semmiféle hadgyakorlatról, s hogy egy nagyon is valós háborúba akarták elhurcolni a férfiakat. Az oromhegyesi asszonyok ekkor eldöntötték, hogy nem engedik el szerelmeiket, férjeiket, testvéreiket és fiaikat az esztelen vérzivatarba, s a helyi Zitzer klubban, a falu első pizzériájában elkezdődött az a béketiltakozás, amelynek híre nemcsak az akkori Jugoszláviában, hanem világszerte is ismertté és elismerté vált, s a békés polgári engedetlenség és a békeszeretet szimbólumává tette a magyarkanizsai községben lévő települést.

Az oromhegyesiek tiltakozásához más településekről is csatlakoztak emberek, hogy nemet mondjanak az akkoriban már Bosznia-Hercegovinát is elérő esztelen öldöklésnek és pusztításnak. A Zitzerben a helyi művészek mellett olyan neves magyar énekesek és zenészek is felléptek, mint Hevesi Tamás, Dinnyés József, Kalapács József, Waszlavik László, hogy ezzel is erősítsék a tiltakozók összetartását és a kitartását.

Három hónapon keresztül tartott a tiltakozás, s végül az időközben megalakult Zitzer Szellemi Köztársaság állampolgárai elérték, hogy a férfiakat nem vitték el katonának, s közben a tartomány területén is csökkent a behívók száma.

Huszonöt évvel később az oromhegyesiek most a béketiltakozás jubileumának a megünneplésére készülődnek, de a helyi közösségnek, a megemlékezés szervezőinek nincs anyagi hátterük erre. Balla Lajos – Laci, a helyi közösség elnöke, és az oromhegyesi béketiltakozás egykori szellemi vezetője szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a különféle pályázatokra beadott anyagaik támogatásban részesülnek. A szervezők ezért arra kérik az 1992-es béketiltakozások résztvevőit, és mindazokat, akik fontosnak tartják, hogy a bátor település lakói megemlékezzenek a negyed évszázaddal ezelőtt történt sorsdöntő eseményekről, hogy pénzadományaikkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy Oromhegyes méltóképpen megemlékezhessen azokról a napokról és hónapokról, amikor szembeszegülve az akkori diktatúrával, nemet mondtak az országot szétromboló háborúnak.

Az adományokat április 30-ig a következő folyószámlákra várják a szervezők:

 

Szerbiából:

Oromhegyesi Faluház Alap adományszámlájára (dinár): 325-9500700024250-98

Külföldről: 325-9500700024250-98

OTP Bank Szerbia Rt. Újvidék / OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad

Ügyfél: Oromhegyesi Faluház Alap / Fond „Seoski dom“ Trešnjevac

IBAN code: RS35325960170004910509

SWIFT code: OTPVRS22

 

Mindkét esetben a befizetés céljaként a következő szöveget kell feltüntetni: A 25 éves évforduló támogatása (Donacija za 25. godišnjicu, Donation for 25th anniversary).

 

A szervezők a befizetéseket célszerűen használják fel és erről nyilvánosan be is számolnak – nyilatkozta a Szabad Magyar Szónak Balla Lajos – Laci, az oromhegyesi helyi közösség elnöke.