Több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett a Soros-egyetem ügyében – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének írt levelében. A magyar kormányfő arra kérte a politikust, hogy kellő körültekintéssel járjon el az ügyben – értesült az Origo hírportál. Orbán Viktort az késztette levélírásra, hogy a néppárti frakcióvezető előzőleg a Twitteren tette közzé véleményét, miszerint az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a magyar felsőoktatási törvény módosítását.

 

„A szabadságszerető ember (…) minden felismert közérdek ügyében kezdeményezőleg lép fel” (Bibó István)

 

Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a magyar felsőoktatási törvény módosítását, független, komoly értékelésre van szükség pártpolitikai viták helyett – közölte szerdán Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője a Twitteren. A német politikus azt írta: az EPP-frakció elvárja, hogy a magyar kormány eleget tegyen a bizottság majdani értékelésében foglaltaknak. „A gondolat- és a szólásszabadság, illetve a kutatás szabadsága lényeges elemei az európai identitásnak, a néppárti képviselőcsoport ezeket bármi áron meg fogja védeni” – hangsúlyozta Weber a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Az Origo beszámolója szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök azért szólította meg levélben Manfred Webert, annak az európai parlamenti pártcsaládnak a vezetőjét, amelynek a Fidesz is tagja, mert „arról értesült, hogy Webert lobbisták keresték meg a magyarországi Soros-egyetem ügyében”. A kormányfő felhívta a frakcióvezető figyelmét, hogy a napokban több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő is valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett, mégpedig a Soros Györgyhöz tartozó szervezetek, illetve tőlük származó információk alapján.

„A valótlanságok között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és a tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe” – írta Orbán Viktor. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.az érdeklődő médiumoknak megerősítette az is, hogy a magyar kormányfő azt kérte Webertől, hogy kellő körültekintéssel járjon el ebben az ügyben. Egy elitegyetem ellehetetlenítése azt üzeni, hogy nem szabad a közepesnél többet teljesíteni, mert fejbe ütnek – mondta Csaba László közgazdász, a Közép-európai Egyetem tanára. „A mostani törvénynek a huszonöt évvel ezelőtti akkreditáció nem felel meg. Ez visszamenőleges törvénykezés, ami tilos” – jelentette ki a Heti Válasznak adott interjúban.

A CEU tanára kiemelte, hogy kamudiplomát nem állítanak ki: „Hallgatóink száz százaléka elhelyezkedik, a nemzetközi egyetemi rangsorokban az én tanszékem például a harminckilencedik, illetve negyvenkettedik, miközben magyar egyetem nincs az első háromszázötvenben. Akkor milyen csalásról beszélnek?” – tette fel a kérdést a közgazdász, aki korábban az Orbán-kormány tanácsadója volt. Szerinte nem igaz, amit a miniszterelnök állít, hogy két diplomát adnak ki.

„A 2004-es akkreditáció óta olyan programok vannak, ahol a hallgató választhat, hogy csak amerikai papírt akar-e, vagy magyart is. Százból kilencvennek nem kell a magyar. Ezért nincs minden programunk akkreditálva Magyarországon: nincs rá igény, miközben a folyamat rengeteg erőforrást kötne le. Akadálya nem lett volna, nálunk a követelmények magasabbak, mint a magyarországiak” – fogalmazott a CEU tanára. Mint mondta, a törvénymódosítás még tárgyalási alapnak sem elfogadható, mert botrányos. „Hamis hivatkozásokkal több olyan feltételt szab, amivel nem tudunk mit kezdeni” – értékelte a szakember. Példaként említette, hogy új campust kellene építeni New Yorkban, miközben a mostanit Budapesten húszmilliárd forintból húzták fel, és ahhoz az állam egy forintot nem adott hozzá.

A feltételként szabott államközi egyezményről azt mondta, hogy azt Magyarország már tizenhárom éve megkötötte azt New York állammal. A közgazdász szerint

 

az egyetem nyereség a magyar közéletnek,

 

hozzáad a tudományossághoz, a könyvtár ingyenes, a CEU pont hogy nem rombolja az értékrendet. Az ügy borzasztóan rombolja az országképet, különösen üzleti körökben – tette hozzá „Óriási veszteség lenne, ha az egyetem elmenne. Egy ilyen intézményt egy hónap alatt át lehet vinni Berlinbe, Bécsbe, Zürichbe, a nemzetközi ismertsége, versenyképessége nem lesz kisebb” – hangsúlyozta. Csaba László elképzelhetőnek tartja, hogy

 

a kormányfő célja valóban az, hogy találkozhasson Donald Trump amerikai elnökkel,

 

de szerinte ezt nem ezzel lehet elérni. Szerinte a történetben a CEU járulékos veszteség, a fő célpont Soros György. „Amikor bombáznak, akkor néha civilek is meghalnak” – illusztrálta egy példával igen szemléletesen a helyzetet.

A közgazdász szerint volt idő, amikor Orbán Viktor kikérte bizonyos emberek tanácsát, többek között az övét is, aztán vagy megfogadta, vagy nem, de 2014 óta nincs visszacsatolás. Nem a CEU az egyetlen olyan téma, amiben egy szűk kör egyeztetés nélkül meghozott egy döntést, s aztán kiderült, hogy nem abba a kapuba kellett volna lőni – példálózott tovább. „A miniszterelnököt nem tegnap óta ismerem, mindig is hajlott a rögtönző, kurucos mentalitásra és döntéshozatalra. Szerintem ez a döntés a visszacsatolás hiányából fakad: nem volt senki, aki negyedórát nyugodtan beszélgetett volna vele erről. A kormányfő gyors felfogású, ennyi elég lett volna. Túl sok minden megy fel magas szintre, ahol ötletszerű döntések születnek előkészítés, hatástanulmány nélkül. Palkovics államtitkár úr azt mondta, meglepte a CEU érdekérvényesítő képessége, ami a nemzetközi beágyazottságából ered. Jó reggelt! És most egy akadémikustársamról beszélek, nem a birkozószövetség elnökéről” – mondta Csaba László a Heti Válasznak adott interjúban.

Terjedelmes levélben kérte Áder Jánost, Magyarország köztársasági elnökét a Bibó István Szakkollégium közössége, hogy ne írja alá a lex CEU-t, mivel az több ponton Alaptörvény-ellenes, és még nemzetközi egyezségekbe is ütközik. Az államfő egykori szakkollégiuma jogi érveket fogalmazott meg azért, hogy az aláírás helyett kérje az Alkotmánybíróság normakontrollját.

Levelükben azt írták:

„A Bibó István Szakkollégium közössége feltétlenül hisz a tudományos élet és a tudományos kutatás szabadságában, amely alkotmányos alapokon nyugszik és védendő érték. Tudván, hogy ezt az értéket Elnök Úr is magáénak vallja, arra kérjük, hogy szólaljon fel annak megőrzéséért.

Az Országgyűlés április 4-én elfogadta a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló T/14686. számú törvényjavaslatot. A Bibó István Szakkollégium közösségének szakmai álláspontja szerint az elfogadott törvény az alább felvázolt pontokon ellentétes Magyarország Alaptörvényével. Kérjük ezért Elnök Urat, hogy az Alaptörvény 6. cikk (4) bekezdése értelmében emeljen alkotmányossági vétót és küldje meg az elfogadott törvényt az Alkotmánybíróságnak.”

Ezekben a napokban Áder János magyar köztársasági elnöktől várja mindenki, hogy útját állja a törvényalkotási ámokfutásnak. A Magyar Távirati Iroda felvétele április 4-én készült a Művészetek Palotájában Michael Sturminger Just Call Me God (A diktátor utolsó beszéde) című drámájának előadása előtt. A darabot a harminchetedik Budapesti Tavaszi Fesztiválon, az író rendezésében mutatták be a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében, John Malkovich főszereplésével. (Szigetváry Zsolt felvétele / MTI)

A levél teljes szövegét, a szakkollégium által felsorolt alkotmányellenességi pontokkal együtt itt érhetik el olvasóink:

A Bibó Szakkollégium közössége az Alaptörvényre hivatkozva kéri Ádert, hogy ne írja alá a lex CEU-t

Terjedelmes levélben kéri Áder Jánost a Bibó István Szakkollégium közössége, hogy ne írja alá a lex CEU-t, mivel az több ponton Alaptörvény-ellenes, és még nemzetközi egyezségekbe is ütközik. A köztársasági elnök egykori szakkollégiuma jogi érveket fogalmazott meg azért, hogy az … Folytatás

„Az utóbbi napokban sokan, sok helyen elmondták, illetve leírták már: ha az a baj a CEU-val, hogy nem tartja be a rá vonatkozó jogszabályokat, akkor elég ezek alapján fellépni ellene, és rákényszeríteni a törvényes működésre. Ehhez nem kell új törvény, tehát erre nem irányulhat az új jogszabály” – írta a Mandiner.hu-n megjelent vezérkommentjében Kiss Brigitta. Hozzátette még: „Az már más kérdés, hogy az új, rendkívüli eljárásban néhány órája elfogadott jogszabálynak megfelel-e. De azt meg úgy írták meg, hogy ne is tudjon neki megfelelni. Épp ezért tiltakoznak sokan.

Ennyit a hamis állításokról.”

A témával foglalkozó korábbi cikkeinket itt érhetik el olvasóink:

Áderen a világ szeme (KÉPGALÉRIÁVAL ÉS VIDEÓKKAL)

Oroszországhoz és Üzbegisztánhoz hasonlította Magyarországot a Financial Times a CEU-törvény keddi elfogadása miatt, de Romániával és Macedóniával is látnak közös vonásokat a lap szerkesztői. A világsajtó figyelmét egyáltalán nem kerülte el az egyetemek működésének szabályozását újraíró magyarországi törvénymódosítás elfogadása.

„Egyszerűen mondjuk, hogy ő is megértse. Távirat lesz: Orbán stop!”

„Az eseménynek vége, az ellenállásnak nincs” – ezzel az üzenettel zárult a tiltakozó megmozdulás a CEU ellehetetlenítésre miatt. Az élőlánc körbevette az Orbán-kormány által bezárásra ítélt egyetemet… Helyszíni tudósítónk egy képgalériára való fotót és videókat küldött a helyszínről.

A CEU Budapesten akar maradni

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a lex CEU miatt – közölte a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos. Mint írták, a CEU ellehetetlenítéséről szóló előterjesztés a párt álláspontja szerint nemcsak elfogadhatatlan és káros, de Alaptörvény-ellenes is. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri a többi ellenzéki párt támogatását a beadványához.

No, a CEU-nak annyi!

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását százhuszonhárom kormánypárti igen és harmincnyolc nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.

Szemerkényi Réka belebukott a CEU-ügybe

A Magyar Hírlap című napilapnak erősítette meg kedden délután a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a reggel óta – akkor még csak találgatásként – elterjedt információt, miszerint Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövetet Szabó László külügyminiszter-helyettes váltja a nyáron. Arról, hogy június végén hazarendelik Szemerkényi Rékát, kedden értesült az ATV.

Kiállnak a CEU mellett a doktoranduszok (is)

„A határon túli magyar doktoranduszközösségek érdekeit képviselő szakmai szervezetek csatlakoznak a Magyar Tudományos Akadémia elnökének és az MTA különböző testületeinek a Közép-európai Egyetem kapcsán eddig közzétett nyilatkozataihoz. Több szempontból is kulcsfontosságúnak tartjuk a Közép-európai Egyetem budapesti jelenlétét” – olvasható az érintett szervezeteknek a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Ezrek tüntetnek a CEU mellett (KÉPGALÉRIA)

Vasárnap délután több ezres tömeg gyűlt össze Budapesten, a Corvinus Egyetem előtt, hogy felvonulással tiltakozzon a CEU-t sújtó tervezett törvénymódosítások ellen. A hírek szerint a felsőoktatási törvény szigorításáról a magyar kormány már hétfőn tárgyalhat. A kabinet előtt lévő módosítási javaslat több pontja ugyanis kifejezetten a Central European Universityt hozná kilátástalan helyzetbe, veszélyeztetve annak létét.

A CEU válaszolt Orbánnak: Nem csaltunk

A Közép-európai Egyetem (CEU) pénteken közleményben utasította vissza, hogy csalást követne el. A felsőoktatási intézmény arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában azt mondta: a „Soros-egyetem” jövője az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik. Hiába milliárdos valaki, Magyarországon nem állhat a törvények fölött, ennek az intézménynek is be kell tartania a jogszabályokat – hangoztatta, hozzátéve: „a csalás az csalás, akárki is követi el”.