A Közép-európai Egyetemet (CEU) Magyarországon érő „korlátozásokra” hivatkozva Gheorghe Falcă, Arad polgármestere felajánlotta, hogy költöztessék a romániai városba a tanintézményt. A Romániában ellenzékiben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa csütörtöki sajtóértekezletén jelentette be a korábban már városháza több tisztségviselőjével is egyeztetett kezdeményezését – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Gheorghe Falcă elmondta: első körben egy kétemeletes, négyezer négyzetméteres tanépületet és egy hetvenöt szobás, étkezdével is rendelkező, kétezer négyzetméteres kollégiumot tudnak felajánlani a CEU-nak. Néhány év múlva további ingatlanok szabadulnak fel a jelenleg még a katonaság által használt vár területén, ezek közül is a CEU rendelkezésére bocsáthatnak néhányat – tette hozzá.

Gheorghe Falcă

A Michael Ignatieff-nek, az egyelőre még Budapesten működő egyetem rektorának címzett levelében Gheorghe Falcă az európai demokratikus átalakulások meghatározó intézményeként jellemezte a budapesti Közép-európai Egyetemet, szolidaritásáról biztosítva annak tanárait, illetve hallgatóit. Felajánlását alátámasztva hozzáfűzte: Arad is a közép-európai kultúra része, kiváló infrastrukturális adottságokkal – autópályával, páneurópai vasútvonallal, nemzetközi repülőtérrel ؘ rendelkezik.

Ilie Bolojan

Csütörtökön egy másik romániai liberális városvezető, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester is felvetette, hogy városa befogadhatná a CEU-t. Bolojan Facebook-bejegyzésben úgy fogalmazott: Nagyvárad nyitottságát és közép-európai elhivatottságát bizonyítaná, ha ajánlatot tenne a Közép-európai Egyetemnek, hogy a „nagyhírű oktatási intézmény” Nagyváradon folytassa tevékenységét.

Időközben Budapesten, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, a úgynevezett Kormányinfón „cinikus mosollyal tette helyre a CEU-törvényt” – értékelte a 444.hu internetes portál. Az egyik legolvasottabb magyar világhálós oldal szerzőjének véleménye szerint:

 

„Mondjuk ha a CEU-ra járt volna, legalább az alanyt az állítmánnyal megtanulja egyeztetni, de mindegy is.”

 

Lázár János szerint a magyar kormánynak Soros Györggyel van baja, de ennek nincs köze a CEU-hoz, az ott tanulókhoz és tanítókhoz – hangzott el a Kormányinfón. A miniszter az Országházban azt mondta: a magyar származású amerikai üzletembernek a bevándorlással kapcsolatban kifejtett véleménye miatt van vita, de a két ügyet külön kell kezelni. „Amit Soros György az illegális bevándorlással kapcsolatban tett az elmúlt években, az Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit sérti. Nem tűrhetjük, hogy valaki bevándorlókat szervezzen a határhoz és kényszerhelyzetbe hozzon bennünket” – fogalmazott Lázár János. A miniszter kiemelte, hogy a kormány megállítani akarja bevándorlást, Soros György pedig megszervezni. Nem tartható az sem, hogy a „Soros-féle szervezetek” a magyar állammal perbe szállnak és a határ megnyitására akarják kényszeríteni – jelentette ki.

Lázár János belépője: a Miniszterelnökséget vezető miniszter megérkezett a csütörtöki Kormányinfóra (Illyés Tibor felvétele / MTI)

A Közép-európai Egyetem (CEU) működését érintő magyar jogszabályra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Doris Leuthard svájci elnökkel Brüsszelben közösen megtartott sajtótájékoztatóján csütörtökön azt mondta: a brüsszeli testület hamarosan foglalkozik majd a témával. Megjegyezte azonban, hogy „nem örülök a döntésnek” – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Lázár János a Kormányinfón elmondta: a magyar kabinet arra számít, hogy májusban és júniusban soha nem látott erejű vitái lesznek Brüsszellel a bevándorlók szétosztásának kérdésében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy május 10-én tartják a kvótapert az Európai Unió Bíróságán, ahová Magyarország fordult – Szlovákiával együtt –, hogy megakadályozza a kvótadöntés kötelezővé tételét.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti sajtótájékoztatóján az Országházban (Illyés Tibor felvétele / MTI)

A következő hetekben arra kell számítani – mondta Lázár János –, hogy mind az Európai Bizottságban, mind az Európai Parlamentben nyomás alá akarják majd helyezni Magyarországot. Szerinte a két testület egyes csoportjai, elsősorban a liberálisok, ugyanis el akarják érni, hogy Magyarország vegyen részt a migránsok kvóta szerinti szétosztásában. Lázár János úgy fogalmazott, hogy Brüsszelben ebbe a kérdésbe „mindent bele fognak kavarni”, a nemzeti konzultációt és az CEU ügyét is. Értékelése szerint a vita kétes kimenetelű.

Horváth Bence, a 444.hu szerzője arról írt, hogy

 

Orbán Ráhel svájci iskolája pont úgy működik, mint amiért elüldöznék a CEU-t Magyarországról.

 

A portál összeállításából kiderül, hogy Orbán Viktor legnagyobb leánya a Corvinus Egyetemen megszerzett alapszak után Svájcban, a lausanne-i École Hoteliere 2015-ös Executive MBA szakán tanult tovább, befizetve a nagyjából tizenötmillió forintos tandíjat.  Az École Hoteliere honlapjáról derül ki, hogy az elit vendéglátóipari iskola olyan diplomát ad, amit az Egyesült Államokban akkreditáltak, Svájcban pedig elismerik. Az amerikai akkreditációt New England oktatásért felelős szervezete intézi, az iskola képzését pedig befogadja egy svájci egyetem is, ezért a diplomákat ott is elismerik.

Az elmúlt egy hétben az volt a fideszes képviselők egyik legtöbbször hangoztatott érve arra, hogy miért kell ellehetetleníteni az ország legjobb egyetemét, hogy a CEU két diplomát ad, a magyar mellett egy amerikait is. Orbán Viktor a Kossuth rádióban egyenesen arról beszélt, hogy a CEU ezzel csalást követ el: „Magyarországon, ha működik egy magyar egyetem, egy diplomát ad ki, ehhez képest van egy egyetem, amely kettőt: egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset. Ez nem fair a többi magyar egyetemmel szemben.” Hozzátette azt is, hogy „felfoghatatlan, hogy miért kellene nekünk a saját magyar egyetemeinket hátrányba hozni”, és „igazságtalan előnyt biztosítani külföldieknek”. A 444.hu szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy minden jel szerint, ez az érv csak akkor merül fel, amikor a CEU-t kell elüldözni, saját lánya továbbtanulásánál nem jelentett problémát, hogy egy csaló intézetbe írassák be. Horváth Bence végül úgy értékelte, hogy ez sem „lóg ki különösebben a többi, a CEU ellen felhozott fideszes érvből, mivel

 

azok mindegyike vagy mellébeszélés vagy konkrét hazugság volt”.

 

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint minden olyan állítás hamis, ami szerint a kedden elfogadott, úgynevezett lex CEU nem arra irányul, hogy Magyarországon minden felsőoktatási intézmény betartsa a törvényeket, ezért szerdára bekérették az amerikai és a német nagykövetség ideiglenes ügyvivőit. Közölték: Magyarországon minden felsőoktatási intézménynek be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat. Kedden azt írták: „A ma elfogadott jogszabály kizárólag erre irányul”, meg azt is, hogy „minden ezzel ellentétes állítás hamis, ezért a holnapi napra mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Németország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét” a KKM-be kérette Altusz Kristóf helyettes államtitkár. Érdekes módon azonban a szerdai megbeszélésekről egy szó nem sok, annyi közleményt sem adott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amiből arra lehet következtetni, hogy a tárgyalások nem úgy alakultak, ahogy előre elképzelték.

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkünket is:

Uniós vizsgálat indul Magyarország ellen a CEU miatt

Több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett a Soros-egyetem ügyében – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének írt levelében. A magyar kormányfő arra kérte a politikust, hogy kellő körültekintéssel járjon el az ügyben – értesült az Origo hírportál.