Ismét szép kis tömeg gyűlt össze Szabadkán, a tüntetések második napján, nagyjából 1000 és 1500 közé tehető a tiltakozók száma, akiknek túlnyomó része huszonéves fiatal volt. Ők a szervezők és a fő hangadók a megmozduláson, dobokkal, kürtökkel, transzparensekkel vonulnak és jelszavakat skandálnak.

A szerdai napon néhány magyar feliratú transzparens is megjelent, úgy mint „Vučić, Pásztor, a két diktátor”, „A bárányok nem hallgatnak”.

A tüntetés szerdán is a Szabadság téren kezdődött, Jovan Nenad cár szobra előtt, innen indult a séta, amely ma ellenkező irányba haladt, a Radić fivérek utcán végig, a Harcosok Sorakozója vagyis Prozivka lakótelep felé, majd vissza a Joó Lajos utcán, a Május elseje utcán és a Strossmayer utcán. A tüntetők végig a haladó elnököt kritizáló jelszavakat skandáltak, „Vučiću, lopove, pokrao si izbore“ (Vučić, tolvaj vagy, elloptad a választásokat), Mi se ne bojimo, glasove da brojimo (Nem félünk megszámolni a szavazatokat), illetve elhangzott a „Vučiću, pederu“ szlogen is, amelyet felváltva skandáltak azzal, hogy „Vučiću, šećeru“, de a városvezetést is bírálták, illetve megálltak a háznál, ahol információink szerint Bogdan Laban polgármester lakik, ahol ugráltak és úgy skandáltak haladókat bíráló jelszavakat, elsősorban azt, hogy „Szabadka nem SZHP város”.

A menet során folyamatosan a lakókat hívták, hogy csatlakozzanak hozzájuk, illetve a lakótelepen a „Prozivka, ébresztő!” jelszó volt hallható. A menetközben lakók közül sokan az ablakokból integettek, mások kiálltak házuk elé, úgy üdvözölték a tiltakozókat.

A tömeg a város főterén fejezte a tiltakozást, amely csütörtökön este hét órától folytatódik.

A nap folyamán a szabadkai megmozdulás szervezői megfogalmazták követeléseiket is. Ezek: a Köztársasági Választási Bizottság tagjainak leváltása az alkotmánybíróság döntésének semmibe vétele miatt, a REM (Elektronikus Médiumok Szabályzó Testülete) tagjainak leváltása, mert nem reagáltak a több száz feljelentésre és Maja Gojković leváltása a parlament munkájának blokkolása miatt. Emellett az RTS fő-és felelős szerkesztőjének és az informatív műsorok szerkesztőjének leváltása a hatalom favorizálása és a jelöltek aránytalan bemutatása miatt, a választások megismétlése és a Vajdasági RTV fő-és felelős szerkesztőjének leváltása. A követelések összhangban vannak a belgrádi és újvidéki megmozdulás követeléseivel, amennyiben azokat nem teljesítik, a tüntetők előrehozott parlamenti választást követelnek.

A szerdai szabadkai tüntetés videó felvétele itt tekinthető meg:

A szabadkai közvetítés itt folytatódik

Posted by Szabad Magyar Szó on Wednesday, April 5, 2017