Valamennyi, a schengeni külső határokon átlépő utasnak kötelező ellenőrzésre kell számítania péntektől, 2017. április 7-től egy európai uniós rendelet alapján. Nem lesz többet olyan, hogy unott képpel csak int az egyenruhás, hogy „menjen”, mit zaklatjuk itt, jobb dolga is van…

Mostantól mindenkinek az úti okmányát ellenőrizni kell az ellopott, a jogellenesen használt, az elveszett vagy érvénytelenített úti okmányokat tartalmazó nemzeti és nemzetközi elektronikus adatbázisokban. Korábban ilyen ellenőrzést csak szúrópróba-szerűen, kockázatelemzés alapján végeztek. A változással így már nemcsak az úgynevezett harmadik országok állampolgárainak az úti okmányát, hanem a „szabad mozgás uniós jogával rendelkező személyek” – az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárai, illetve családtagjai – határátlépéshez használt úti okmányában szereplő adatokat is ellenőrizni kell az adatbázisokban.

Az ellenőrzés a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken péntektől ilyen metódus alapján történik. A magyar-román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróba-szerűen, kockázatelemzés alapján kell ellenőrizni az adattárakban, azonban belépő irányban valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni.

Az új eljárási rend az okmányok elektronikus ellenőrzése miatt hosszabb időt igényel majd. A magyar rendőrség az európai uniós rendeletben kötelezően meghatározott új ellenőrzési rend végrehajtására felkészült, az ahhoz szükséges feltételeket biztosítja – írta a Police.hu.

A magyar rendőrség honlapján azt kérte az utazóktól, hogy a határforgalom-ellenőrzés ütemének gyorsítása, a várakozások csökkentése érdekében a szokottnál is jobban figyeljenek oda arra, hogy az ellenőrzési helyhez közeledve a szükséges okmányokat, az útlevelet, a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt készítsék elő. Kérik továbbá, hogy az úti okmányok érvényességéről az utazás megkezdése előtt mindenki időben győződjön meg.