A közérdekű társfinanszírozási pályázati rendszer folyamata a tömegtájékoztatásban teljességgel elvesztette létjogosultságát, ugyanis a gyakorlatban önmaga ellentétébe fordult, a kormányközeli médiumok pénzelésének eszközévé vált, amelyek napi szinten drasztikusan szegik meg a professzionális és etikai szabályokat – írta szerdán kiadott közös közleményében a Szerbiai Újságírók Független Szervezete (NUNS) és a Vajdasági Újságírók Független Szervezete (NDNV). Emellett számos bizonyíték létezik, hogy ez a folyamat helyi szinten szervezett bűnözői tevékenységgé degradálódott, ahol egymással és a Szerb Haladó Párttal kapcsolatban álló személyek, akiket rezsimhű médiumok és fantomegyesületek jelöltek, egyes községekben és városokban szétosztják a polgárok pénzét, másokban pedig zsebre teszik azt, mindezt a jogszabályok durva megsértésével.

A legutóbbi botrány Bácspetrőcön történt, ahol a „szakbizottság” kétszázezer dinárt ítélt meg a rosszhírű Informer című lapnak, amely a Srpski telegraf mellett dicstelen bajnoka az etikai kódex megsértésének a Médiatanács megfigyelései szerint. A közleményt jegyző két szervezet emlékeztet arra, hogy a közérdekű társfinanszírozási pályázati rendszerben való részvétel egyik alapfeltétele éppen a Szerbiai újságírók kódexének tiszteletben tartása. „Emellett nem felejthetjük el azt sem, hogy egyes önkormányzatoktól a Srpski telegraf is kapott pénzt a pályázatokon” – írják.

Bácspetrőcön  egymillió dinárt kapott egy, a haladókhoz közeli portál, a Brif.rs is, amelyet valamivel kevesebb, mint három hónapja jegyeztek be, és amely egy karlócai pályázaton is elnyert bizonyos összeget – olvasható a két újságírószervezet közös közleményében.