Diplomáciai csatornákon keresztül Oroszország és az Egyesült Államok felvette a kapcsolatot a szentpétervári metróban elkövetett robbantással kapcsolatban – közölte az éjjel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A TASZSZ orosz hírügynökség washingtoni jelentése szerint Sean Spicer szóvivő a Fehér Ház nevében kifejezte az Egyesült Államok készségét, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Oroszországnak az ügy felderítésében.

 

Peszkov arról is beszámolt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az este folyamán a robbantás ügyében folytatott nyomozással összefüggésben fogadta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a belügyi tárca, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium és az orosz nemzeti gárda képviselőinek jelentését – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

A szóvivő kijelentette, hogy a különböző verziók mérlegelése után a szakhatóságok dolga lesz megállapítani, hogy valóban terrortámadás történt-e. Mint mondta, a terrortámadás bizonyos ismérvei nyilvánvalóak, de úgy szabályos, ha megvárják, hogy azok, akik a nyomozást folytatják, a történteket terrorcselekménynek minősítsék. A TASZSZ belügyi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a biztonsági szervek a robbantással kapcsolatban, a metró biztonsági kamerái által készített felvételek alapján két húsz év körüli, Közép-Ázsiából származó személy – egy férfi és egy nő – érintettségét vizsgálja. Putyin elnök hétfő éjjel virágot helyezett el a szentpétervári Tyehnologicseszkij Insztyitut metróállomás bejáratánál, ahol a város lakói is lerótták kegyeletüket a merénylet áldozatai előtt. A Rosszija 24 televíziónak a rövid látogatásról beszámoló felvételein látható volt, hogy az orosz vezetőt nagyszámú testőr vette körül.

A hatóságok a kései órákban, kevéssel három szentpétervári metróvonal teljes, és másik kettő újranyitása után, egy gazdátlan csomag miatt lezárták a Csernisevszkaja állomást. Az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság szerint a metróban elkövetett robbantás következtében tizenegyen vesztették életüket negyvenöten pedig megsérültek. (Korábban orosz hírportálok ennél magasabb számokat közöltek.) Ezt megelőzően az Interfax orosz hírügynökség a rendvédelmi szervek egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva azt közölte, hogy a szentpétervári metróban hétfőn történt robbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el.

„Az egyik verzió szerint a robbanószerkezetet a szentpétervári metróban egy öngyilkos merénylő hozta működésbe. Előzetes információk szerint egy huszonhárom éves, Közép-Ázsiából származó férfi volt” – tette hozzá a meg nem nevezett informátor. A forrás szerint a férfi kapcsolatban állt Oroszországban betiltott szélsőséges iszlamista csoportokkal. A terrorista feltételezhetően a hátizsákjában vitte be a robbanószerkezetet a metróba. Mint az „illetékes” kifejtette, a helyszínen talált maradványok azt a verziót támasztják alá, hogy a robbantást öngyilkos merénylő követte el, de végleges megállapításokat csak DNS-szakértői vizsgálatot követően lehet tenni.

Elmondása szerint az a fekete ruhás férfi, akit a metró biztonsági kamerájának felvételei rögzítettek, és akit korábban a nap folyamán a támadás gyanúsítottjaként jelöltek meg a hatóságok, időközben jelentkezett a rendőrségen és ártatlannak vallotta magát.

Több európai uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a hétfői szentpétervári robbantás után. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek, és hangsúlyozta, hogy semmi sem igazolhatja az ilyen barbár tetteket. „Sajnos nem először szenvednek el hasonló tragédiát ennek a gyönyörű városnak a lakosai” – fogalmazott.

Az Európai Unió részéről Donald Tusk, az Európai Tanács és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, valamint Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is részvétét fejezte ki. Utóbbi leszögezte, hogy az unió „a lehető leghatározottabban elítéli az erőszak minden formáját”, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek. Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki az események miatt.

A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált, ő azt írta, hogy lesújtották a történtek, és részvétéről biztosította Oroszországot.

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkeinket is:

Terrorcselekménynek minősítették a szentpétervári metrórobbantást (VIDEÓVAL)

Terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban hétfőn történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), de más lehetséges verziókat is mérlegel – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek elmondta: „Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia.”

Robbanás történt a szentpétervári metróban (VIDEÓ)

Egyszerre két metrómegállóban is robbanás volt hétfő délután a szentpétervári metróban. Vélhetően merénylet történt, az Interfax nem megerősített források alapján „körülbelül tíz halottról” írt. A szentpétervári kórházakat már felkészítették arra, hogy tömegesen szállíthatnak be sérülteket – írta a szentpétervári Fontanka.ru. A sérültek között gyerekek is vannak.