„Hiába vetette be magát Szijjártó Péter is Orbán Viktor belgrádi szövetségese mellett, a szerbiai magyarok nem feltétlenül szavaztak Aleksandar Vučićra. Így is simán nyerte azonban az elnökválasztást” – írta a hétfőn este kiadott elemzésében a Hvg.hu.

 

Szekeres W. István úgy fogalmazott: „Még 2012 előtt történt, amikor Mirko Cvetković volt Szerbia miniszterelnöke, hogy egy Balkán-konferencián az egyik illusztris előadó a szerb kormányt folyamatosan Tadić-kormánynak nevezte. Abban az időben Boris Tadić az államfő volt, a »nyelvbotláson« mégsem akadt ki a szakértő közönség. Marko Somborac karikaturista, aki napi politikai képregényeivel valóságos intézmény Szerbiában, leginkább úgy szerepeltette a rajzain az akkori miniszterelnököt, hogy öltönyén kis köténykét viselve benéz az ajtón, kezében kávéfőző, és megkérdezi, ki hány cukrot kér a kávéjába.”

A Hgv.hu szerzője megjegyezte még: „Vasárnap elnökválasztást tartottak Szerbiában. Az államfői intézmény az alkotmány szerint protokolláris, hasonlít a magyar államfőéhez, de Szerbiában az elnököt közvetlenül választják meg. A választás már az első fordulóban eldőlt, a jelenlegi miniszterelnök, Aleksandar Vučić ugyanis a szavazatok csaknem 56 százalékát megszerezte, így nem kell második fordulót tartani.” Mint írta, Vučić és pártja, a Szerb Haladó Párt sikerszériában van: „2012 óta három parlamenti választást nyertek meg (ebből kettő előrehozott volt), a helyi és tartományi választásokon is taroltak, és most az elnökválasztást is simán behúzták. Aki ebből arra a következtetésre jut, hogy

 

Szerbiában dübörög a gazdaság, svájci polgárok folyamodnak állampolgárságért a nagy jólét miatt,

 

miközben a demokrácia is virágzik, az erősen téved. Hogy egy jellemző példát is mondjunk: az ország annyira IMF-függő, hogy Vučićnak egy pillanatban még azt is be kellett vállalnia, hogy a nyugdíjakat és az állami alkalmazottak bérét csökkentse. Külföldi befektetések nemhogy nem érkeznek, de a kormánynak arról sem lesz egyszerű meggyőzni az egykori Zastava autógyárat privatizáló Fiatot, hogy a 2018-ig érvényes tíz éves szerződés lejártával ne vigye el a termelését Kragujevacból.”

A szerző egy, az írásához mellékelt keretes anyagban a zentai szavazási eredményeket is „megünnepelte”:

 

A magyarok és az elnökválasztás
Bár a VMSZ Vučić hivatalos elnökjelöltsége első napján elköteleződött a miniszterelnök mellett, akinek kormányában a VMSZ koalíciós partner, a vajdasági magyarok nem feltétlenül szavaztak Vučićra. A nagyon kevés olyan település egyike például, ahol nem Vučić kapta a legtöbb szavazatot, éppen Zenta, ahol a magyar lakosság aránya kb. 80 százalékos.

 

A Hvg.hu cikke kitért arra is, hogy a fent elmondottak ellenére Aleksandar Vučić hogyan tudott a hatalomban maradni, ráadásul ennyire kiemelkedő eredményeket produkálva: „Részben az alapos politikai ismeretek, részben a gátlástalan politikai viselkedés miatt.” A haladók tudatos politikai tevékenységéről pedig Szekeres W. István azt írta, hogy „a párt alapvető üzemmódja, hogy csak saját szavazótáborának politizál, a társadalom bizonyos rétegeiről eleve lemondott.

 

Az értelmiségnek például nem akar tetszeni, onnan nem vár szavazatokat.

 

Így tehát az alaposan kigondolt és elmagyarázott gazdaságpolitikai program vagy az értékalapú politizálás helyett elég jelszavakat és ígéreteket kommunikálni. Jellemző Vučić jelszava a választás előtt: »Gyorsabb, erősebb, jobb Szerbia«. A párt kommunikációs varázslói előre tesztelik a célközönségen a várható intézkedések visszhangját, és a visszajelzések figyelembevételével finomhangolják a napi politikát. Hidegfejű, profi, még ha némileg cinikus hozzáállás is ez.”

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök az utóbbi elnökjelölti kampányrendezvényén, Belgrádban, 2017. március 23-án (forrás: Hvg.hu)

Az pedig már csak rajtunk áll, hogy eldöntsük, büszkék vagyunk-e arra, hogy ilyennek látnak bennünket, és ilyennek látják vezető politikai szervezetünket, a Vajdasági Magyar Szövetséget – az anyaországból.

Izgalmas lenne mindeközben megtudni azt is, hogy például egy Карољ Дудаш mit gondol erről, s hogy bontott-e pezsgőt az elnökválasztás napjának estéjén, amikor az egyelőre véglegesnek tűnő eredmények megérkeztek, a másodvirágzását (vagy harmad-, negyed-, ötödvirágzását?) élő új vajdasági magyar Savović Margitunk…

 

A Hvg.hu cikkét teljes terjedelmében itt érhetik el olvasóink:

Csak a vajdasági magyaroknál nem működött Orbán barátjának varázsa

Hiába vetette be magát Szijjártó Péter is Orbán Viktor belgrádi szövetségese mellett, a szerbiai magyarok nem feltétlenül szavaztak Aleksandar Vucicra. Így is simán nyerte azonban az elnökválasztást. Még 2012 előtt történt, amikor Mirko Cvetkovic volt Szerbia miniszterelnöke, hogy egy Balkán konferencián az egyik illusztris előadó a szerb kormányt folyamatosan Tadic-kormánynak nevezte.