A Magyar Mozgalom ügyvivő testülete elemezte az április 2-i elnökválasztás eredményeit, amelyekből több következtetést is levont – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből, amely pontokba szedve ismerteti a szervezet észrevételeit és megállapításait.

 

Ezek az alábbiak:
1. A Saša Janković elnökjelöltre leadott szavazatok száma a magyarlakta területeket vizsgálva a legtöbb helyen meghaladta a Magyar Mozgalom-VMDK, és a jelöltet támogató más politikai szervezetek együttes eredményét, amelyet a 2016-os választásokon értek el. Egyértelműen látható tehát, hogy a haladók, a szocialisták és a VMSZ által alkotott koalíciók támogatottsága az elmúlt egy évben ezeken a területeken csökkent.
2. A szavazóhelyi eredmények részletes elemzése alapján megállapítható, hogy a VMSZ a 2016-os köztársasági választásokon elért eredményéhez viszonyítva akkori támogatóinak a felét sem tudta megszólítani, a tartományi választásokon kapott akkori szavazatainak pedig legalább az egyharmadát veszítette el, azaz harmincezer alá csökkent a párt által meggyőzhető emberek száma. Tehát 2014 nyara óta, amikor Pásztor István elkezdte politikai ámokfutását, legalább negyvenötezer magyar választópolgár fordult el a VMSZ-től – a különböző támogatásokból megvalósított tízmillió eurós nagyságrendű költekezések ellenére is.
3. Az elnökválasztáson leadott szavazataikkal a választópolgárok egyben a VMSZ által irányított önkormányzatok vezetőinek teljesítményéről is véleményt mondtak. Ebből pedig megállapítható, hogy a magyarkanizsai és a topolyai magyar szavazók is tömegesen fordultak el a VMSZ-től, a zentai városvezetés pedig végérvényesen elveszítette a legitimitását, mivel a teljes hatalmi koalíció által támogatott jelölt mindössze harminckilenc százalékot kapott. Történt mindez a Magyar Nemzeti Tanács elnökének lakhelyén. Ezek után az egyetlen tisztességes megoldás az lenne, ha a polgármester lemondana, a hatalmi koalíció pedig kezdeményezné a képviselő-testület feloszlatását és új önkormányzati választások kiírását.
4. A Magyar Mozgalom hosszú távú politikai szövetségesként tekint a Saša Janković által elindított politikai mozgalomra, amelynek legfontosabb célja a jogállamiság megteremtése – aminek viszont elengedhetetlen előfeltétele a jelenlegi hatalom leváltása. Ennek a folyamatnak az elnökválasztás csupán az első lépése volt.

A Magyar Mozgalom ügyvivő testülete végül köszönetet mond azoknak a vajdasági magyar polgároknak, akik részt vettek a 2017-es köztársasági elnökválasztáson, és önálló, szabad döntésük alapján szavaztak. Külön megköszönik a támogatást mindazoknak, akik Saša Jankovićnak – és ezzel közvetve a Magyar Mozgalomnak is – szavaztak bizalmat. „A változás továbbra is MI vagyunk!” – írta közleményében a Magyar Mozgalom ügyvivő testülete.