Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a lex CEU miatt – közölte a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos. Mint írták, a CEU ellehetetlenítéséről szóló előterjesztés a párt álláspontja szerint nemcsak elfogadhatatlan és káros, de Alaptörvény-ellenes is. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri a többi ellenzéki párt támogatását a beadványához. Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a szavazás utáni sajtótájékoztatón szomorú oktatáspolitikai mérföldkőnek nevezte a nemzeti felsőoktatási törvény módosításának elfogadását, mint mondta, pártja tiltakozik „a putyini tempó ellen”.

Facebook-oldalán tette közzé közleményét David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Ebben úgy fogalmaz, hogy

 

az Egyesült Államok csalódással értesült arról, hogy a Közép-európai Egyetemet (CEU) célbavevő törvényt ma gyorsított eljárással elfogadták, az Egyesült Államok, helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei által kifejezett komoly fenntartások, illetve mindannak ellenére, amivel a CEU a magyarországi kultúrát gazdagította.

 

A CEU sikeres és magas presztízsű amerikai-magyar intézmény, és immár huszonhat éve fontos eleme az amerikai-magyar kapcsolatoknak. Az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a CEU függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért.

Időközben sajtótájékoztatón reagáltak a CEU vezetői a kedden elfogadott törvényre, ami a jelenlegi formájában ellehetetleníti egyetemük működését. Az éppen Washgintonban lobbizó rektor, Michael Ignatieff, és a CEU kuratóriumának elnöke (egyben a Bard Collage rektora), Leon Botstein egy hotel pincéjéből jelentkezett be Skype-on.

Ignatieff csalódottságát fejezte ki. Az elfogadott törvény annál is rosszabb, mint amit eredetileg beterjesztettek, mondta, mivel még szűkebbre veszi a megfelelés határidejét, ami ebben a formában gyakorlatilag lehetetlen. Ráadásul arra kényszeríti az egyetemet, hogy az amerikai szövetségi állam jóváhagyását kapja meg, ami alkotmányos képtelenség, hiszen az Egyesült Államokban a tagállamok joga az oktatásügyi engedélyek kiadása (a CEU-nak van is ilyen engedélye, 2004-ben írta alá George Pataki New-York-i kormányzó). A CEU a magyar köztársasági elnökhöz fordul – mondta Ignatieff.

Érvelésük alapja a tudományos élet autonómiáját védő rendelkezés lesz a magyar alaptörvényben, ugyanis úgy látják, a diszkriminatív törvény ezt is sérti. Leon Botstein arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy példa nélküli támadás egy uniós tagállamtól egy amerikai oktatási intézmény ellen. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese arról beszélt, hogy a törvény három ponton diszkriminatív, mert csak a CEU ellehetetlenítést tűzte ki célul; a tanítás és a tudományos kutatás szabadságát sérti; a törvényhozás módja sem elfogadható, hiszen túl gyorsan nyomták át az országgyűlésen, konzultáció nélkül. Erre fognak hivatkozni a köztársasági elnöknél, Áder Jánosnál.

A 444.hu kérdésére, hogy elhagyják-e Budapestet, Michael Ignatieff úgy válaszolt, hogy rövid távon a most futó programjaikat nem szünteti meg a törvény, és most minden erővel azon lesznek, jogi eszközökkel megakadályozzák a törvény hatályba lépését. A mellettük felvonuló több ezer ember pedig megerősítette elszántságukat, hogy maradjanak az országban.

Szávay István, a Jobbik vezérszónoka a Fidesz 1992-es közleményét idézte, amelyben a mostani kormánypárt megdöbbenésének adott hangot a Soros-alapítványt és Soros Györgyöt ért akkori „nemtelen” támadások miatt. A képviselő ennek alapján úgy értékelte: ha van Magyarországon „Soros-egyetem”, akkor van Soros-párt is, mégpedig a Fidesz, amely a „puszta létét köszönheti Soros Györgynek és a Soros-alapítvány támogatásának”.

Szávay István azt mondta: a Fidesszel ellentétben a Jobbik gondolkodásától mindig is messze állt mindaz, amit Soros György képvisel, kifejezetten károsnak tartják az értékeket aláásó liberalizmust, a devianciák kultuszát, és a másságok korlátlan tiszteletét, de ugyanolyan távol áll tőlük az a „bolsevik típusú hatalomgyakorlás” is, amit a Fidesz az elmúlt években meghonosított, és amit ennél a javaslatnál is láthatnak.

„Nem a CEU mellett állunk ki, most éppen a CEU az áldozat, legközelebb majd más lesz” – fogalmazott a politikus, aki szerint a magyar egyetemek versenyhátrányát nem úgy kellene megoldani, hogy a „kicsinálunk egy egyetemet, ami nem tetszik nekünk”. A Jobbik vezérszónoka hisztériakeltésnek és figyelemelterelésnek tartja a törvényjavaslatot, mondván, hogy a kormányoldalnak addig sem kell beszélnie arról, hogy csőd szélén van az oktatás és az egészségügy, hogy alacsonyak a bérek és hogy százezrével hagyják el az országot a fiatalok. Folyamatos mozgósításra van szükség, egyben kell tartani a szavazótábort, mindig kell egy ellenségkép – tette hozzá Szávay István. Megjegyezte: az is lehet, hogy a kormány „olcsó zsarolgatásba” kezdett a háttérben, és megpróbál valamilyen megállapodást kizsarolni az Egyesült Államoktól. Szerinte a javaslat emellett súlyos felelőtlenség és

 

életveszélyes fenyegetés a külhoni magyar intézményeknek,

 

mert

 

precedenst szolgáltat a szomszédos országok magyarellenes erőinek.

 

Megjegyezte azt is: ha Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint a CEU fantomegyetem, akkor az ott végzett Kovács Zoltán kormányszóvivő „egy fantomdoktor”, aki vagy adja vissza diplomáját, vagy mondjon le.

 

A törvénymódosítás elfogadása után az interneten elterjedt vélemények szerint Orbán Viktornak sehogy sem jött össze, hogy fogadja őt végre Donald Trump amerikai elnök, ezért kezdett bele a CEU-ellenes „ámokfutásba”. Más nézetek azonban arra utalnak, hogy talán valamelyik Orbán-gyereket nem vették fel a CEU-ra. Vannak olyan kommentelők is, akik szerint most kötik meg az oroszokkal a lényegi, a tényleges bizniszt Paks 2 ügyében.

 

Közben a CEU épületében lassan már gyülekeznek a délutáni Élőláncra érkező támogatók, a egyetem kantinjában állítólag nagyon jó a hangulat. A 444.hu tette közzé az ott felszolgált kávéról készült felvételt (lásd nyitóképünket). Mint írják, Bozóki András, a CEU oktatója készítette a felvételt az egyetem büféjének aktuális sztártermékéről. Amikor pedig rákérdeztek, hogy ezt tényleg ott lehet-e kapni, Bozóki ezt válaszolta:

 

Ha bemész, te is kaphatsz. Tök jó a hangulat.

 

A 444.hu-nak tudósító Markó Ferkó gyorstesztben így értékelte a kávét:

 

jó, ruandai kávéból készült a presso hozzá az új épület hipsterkávézójában, álomszakállas, tetovált baristafiú készítette a tejhabot

 

„Ez minden deklarációnál jobban mutatja, hogy a CEU-t cseszegetni lehet, de megtörni még nem sikerül” – írta a 444.hu.

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkeinket is:

No, a CEU-nak annyi!

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását százhuszonhárom kormánypárti igen és harmincnyolc nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.

Szemerkényi Réka belebukott a CEU-ügybe

A Magyar Hírlap című napilapnak erősítette meg kedden délután a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a reggel óta – akkor még csak találgatásként – elterjedt információt, miszerint Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövetet Szabó László külügyminiszter-helyettes váltja a nyáron. Arról, hogy június végén hazarendelik Szemerkényi Rékát, kedden értesült az ATV.

Kiállnak a CEU mellett a doktoranduszok (is)

„A határon túli magyar doktoranduszközösségek érdekeit képviselő szakmai szervezetek csatlakoznak a Magyar Tudományos Akadémia elnökének és az MTA különböző testületeinek a Közép-európai Egyetem kapcsán eddig közzétett nyilatkozataihoz. Több szempontból is kulcsfontosságúnak tartjuk a Közép-európai Egyetem budapesti jelenlétét” – olvasható az érintett szervezeteknek a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Ezrek tüntetnek a CEU mellett (KÉPGALÉRIA)

Vasárnap délután több ezres tömeg gyűlt össze Budapesten, a Corvinus Egyetem előtt, hogy felvonulással tiltakozzon a CEU-t sújtó tervezett törvénymódosítások ellen. A hírek szerint a felsőoktatási törvény szigorításáról a magyar kormány már hétfőn tárgyalhat. A kabinet előtt lévő módosítási javaslat több pontja ugyanis kifejezetten a Central European Universityt hozná kilátástalan helyzetbe, veszélyeztetve annak létét.