Terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban hétfőn történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), de más lehetséges verziókat is mérlegel – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek elmondta: „Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia.”

Időközben a Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítólag a robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható. A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A portál szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, húsz perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt. Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

Ugyancsak a Fontanka.ru információja szerint a terrortámadásnak tizennégy halálos áldozata van.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbantásos merényletek áldozatai miatt – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. „Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén” – áll a levélben. A magyar kormányfő biztosította az orosz elnököt Magyarország és a magyar kormány támogatásáról „ezekben a nehéz órákban”.

„Honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek” – írta Orbán Viktor a levélben, amelyet a távirati iroda ismertetett.

Источник: При взрыве в метро погибли 14 человек

Источники „Фонтанки” уточняют, что в результате взрыва в метро Петербурга погибли 14 человек.Как стало известно нашему изданию, тела 11 человек сейчас исследуют эксперты-криминалисты в вагоне, где произошел взрыв, и в тоннеле на перегоне „Сенная площадь” – „Технологический институт”.Еще двое пострадавших скончались в Мариинской больнице.

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkünket is:

Robbanás történt a szentpétervári metróban (VIDEÓ)

Egyszerre két metrómegállóban is robbanás volt hétfő délután a szentpétervári metróban. Vélhetően merénylet történt, az Interfax nem megerősített források alapján „körülbelül tíz halottról” írt. A szentpétervári kórházakat már felkészítették arra, hogy tömegesen szállíthatnak be sérülteket – írta a szentpétervári Fontanka.ru. A sérültek között gyerekek is vannak.