Hangulatkép a vasárnapi, budapesti tüntetésről

„A határon túli magyar doktoranduszközösségek érdekeit képviselő szakmai szervezetek csatlakoznak a Magyar Tudományos Akadémia elnökének és az MTA különböző testületeinek a Közép-európai Egyetem kapcsán eddig közzétett nyilatkozataihoz. Több szempontból is kulcsfontosságúnak tartjuk a Közép-európai Egyetem budapesti jelenlétét” – olvasható az érintett szervezeteknek a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A dokumentumban – amelyet Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szervezete, a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a Téka Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása, valamint a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete írt alá – kitérnek arra is, hogy a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági magyar fiatalok közül is sokan tanultak, tanulnak ebben a „fontos tudományos központban, s mindannyian hangsúlyozzák az ott folyó munka kiemelkedő szakmai színvonalát. Viszont nem csupán ők köszönhetnek sokat a CEU-nak, hiszen az intézmény nyitottságának köszönhetően kutatásaikhoz más egyetemek hallgatói és oktatói is igénybe vehetik térségünk egyik legjobban felszerelt könyvtárát.”

Hangulatkép a vasárnapi, budapesti tüntetésről

A közlemény hangsúlyozza azt is, hogy a Közép-európai Egyetem az elmúlt huszonöt évben a magyar felsőoktatás szerves részévé vált, „szemléletével, tudományos értékeivel egészséges versenyhelyzetet teremtve sokat tett, tesz a magyar tudományosság fejlődéséért is. Megszüntetése, áthelyezése komoly űrt hagyna maga után, amelyet rövid- és középtávon biztosan nem tudna egyetlen Magyarországon működő intézmény sem betölteni.”

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkeinket is:

Ezrek tüntetnek a CEU mellett (KÉPGALÉRIA)

Vasárnap délután több ezres tömeg gyűlt össze Budapesten, a Corvinus Egyetem előtt, hogy felvonulással tiltakozzon a CEU-t sújtó tervezett törvénymódosítások ellen. A hírek szerint a felsőoktatási törvény szigorításáról a magyar kormány már hétfőn tárgyalhat. A kabinet előtt lévő módosítási javaslat több pontja ugyanis kifejezetten a Central European Universityt hozná kilátástalan helyzetbe, veszélyeztetve annak létét.

A CEU válaszolt Orbánnak: Nem csaltunk

A Közép-európai Egyetem (CEU) pénteken közleményben utasította vissza, hogy csalást követne el. A felsőoktatási intézmény arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában azt mondta: a „Soros-egyetem” jövője az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik. Hiába milliárdos valaki, Magyarországon nem állhat a törvények fölött, ennek az intézménynek is be kell tartania a jogszabályokat – hangoztatta, hozzátéve: „a csalás az csalás, akárki is követi el”.

Fenyegetve érzi magát a CEU

A CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak ma a magyar parlament elé – írja Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem rektora egy levélben, amit az egyetem tanárai és diákjai kaptak meg kedd este.

Orbán: A kormányközi tárgyalásoktól függ a „Soros-egyetem” jövője

A „Soros-egyetem” jövője az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő emlékeztetett: az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy több külföldi egyetem is szabálytalanul működik, köztük „Soros György egyeteme is”.