A jelöltek:

  1. Saša Janković, a Szerbia félelem nélkül polgárok csoportjának jelöltje,
  2. Vuk Jeremić, a Jobban kell polgárok csoportjának jelöltje,
  3. Miroslav Parović, a Nemzeti Szabadelvű Mozgalom jelöltje,
  4. Saša Radulović, az Elég volt mozgalom jelöltje,
  5. Luka Maksimović, a Ljubiša Preletačević Beli – Csak bátran polgári csoport jelöltje,
  6. Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt és a velük koalícióban lévő pártok jelöltje,
  7. Boško Obradović, a Dveri (Oltárajtó) jelöltje,
  8. Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt jelöltje,
  9. Aleksandar Popović, a Szerbiai Demokrata Párt jelöltje,
  10. Milan Stamatović, az Egészséges Szerbiáért polgári csoport jelöltje,
  11. Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga jelöltje.

20:00

A szavazóhelyiség bezártak, kezdőik a számlálás. Ahogy egész nap tettük, a részeredményekről is folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ezt az anyagunkat ezzel most lezárjuk, a folyamatosan frissülő, eredményváró cikkünket itt érhetik el:

Elnökválasztás: urnazárás után!

A jelöltek: 1. Saša Janković, a Szerbia félelem nélkül polgárok csoportjának jelöltje, 2. Vuk Jeremić, a Jobban kell polgárok csoportjának jelöltje, 3. Miroslav Parović, a Nemzeti Szabadelvű Mozgalom jelöltje, 4. Saša Radulović, az Elég volt mozgalom jelöltje, 5. Luka Maksimović, a Ljubiša Preletačević Beli – Csak bátran polgári csoport jelöltje, 6.

19:45

Beodráról kaptuk az alábbi tájékoztatást, a haladók ott sem férnek a bőrükbe:

Beodra: az egykori párttársak jelentették fel Vučićékat

Beodráról arról tájékoztatták a Szabad Magyar Szó szerkesztőségét, hogy a Prosperitati pályázatának egyik helyi nyertese arra kényszerítette a kisboltjában eladóként dolgozó alkalmazottját, hogy egész nap telefonon hívogassa a beodrai magyarokat, akik még nem voltak szavazni, és biztassa őket arra, hogy járuljanak az urnák elé, és csakis a 6-os számot karikázzák be.

19:15

Az Ipsos adatai szerint 19 óráig a szavazásra jogosultak 49,8 százaléka járult az urnák elé.

19:05

Az Ipsos adatai szerint 18 óráig a választópolgárok 48,23 százaléka szavazott.

18:55

Budapesten kollégáinknak többen arra panaszkodtak, hogy nem tudtak szavazni, mert nem vitték magukkal a szerbiai okmányaikat.

18:32

Zenta 18 órakor 31,36 százalék. Nem sok, de kevés…

18:29

A magyarkanizsaiak megelégelték a csalásokat és feljelentést tettek:

Kanizsán feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen

A magyarkanizsai rendőrállomáson délután fél hatkor ismeretlen tettes ellen tettek bűnvádi feljelentést annak megalapozott gyanújával, hogy a szavazóhely közvetlen közelében (tárgyi és anyagi) jutalmat osztott embereknek, hogy egy bizonyos jelöltre szavazzanak. A gyanúsított ezzel a büntető törvénykönyv 156. szakaszában részletezett bűncselekményt követte el. A helyszínen készült fotók és a választási munkatestület közvetlen értesülései alátámasztják a vádakat.

18:15

Ipsos adatok: 18 óráig a választók 44,9 százaléka voksolt.

17:48

Adán minden rendben van: a 6-osra adott voks 3000 dinárt ér. Korábban Belgrádból voltak előadást tartani a helyi kisebbségnek, hogyan kell karikázni. Aki esetleg lecsúszott a 3000 dinárról, azok 1000 dináros vásárlási utalványt kapnak, amelyet egyes helyi egyes vegyeskereskedésekben költhetnek el. Informátorunk szerint van egy csoport, amelynek csak az a feladata, hogy telefonálgassanak és ellenőrizzék, hogy az illető volt-e már voksolni. A napidíj 5000 dinár/fő.

17.40

De tényleg most már, de tényleg, menjen ki mindenki szavazni Orbán Viktorra, ha nincs a listán írja oda, de ne kelljen már szegény embernek 18 percenként sms-t küldenie vadidegeneknek!

17:35

Ennél cukibb fotónk ma már nem lesz: Pásztor István ünneplőbe öltözve elment szavazni, a Magyar Szó pedig – fotós híján – Kabók Erika főszerkesztő-helyettest küldte oda mosolyogni, elnézést fényképezni (fotó: Hét Nap). Vidám egy társaság, az má’ biztos:

17:30

Az autonomija.info értesülései szerint a nagykikindai szavazóhelyeken több szabálytalanság is történt. A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) nagykikindai tagja, Željko Bodrožić azt nyilatkozta, hogy több helyről is jelentették, a szavazóhelyek előtt főként a szavazatszedő bizottság tagjai autókban ülnek és listák segítségével ellenőrzik, hogy az emberek szavaztak-e már.

17:27

Délután öt óráig az Ipsos adatai szerint a szavazópolgárok 40,7 százaléka adta le voksát. A 2016-os parlamenti választások során 17 órakor 43,5 százalék szavazott.

17:11

Mi a helyzet Nemesmiliticsen?

Az, hogy a helyi Rumba kávézóban a haladók csomagot és pénzt adnak a biztos hatosért! Ezen kívül mindenkit hívogatnak, hogy a 6-osra szavazzanak, autóval hozzák-viszik az embereket!

17:05

Amikor szavaznál, de kiderül, más már szavazott a nevedben és alá is írt helyetted, hogy neked ne kelljen ezzel fáradoznod:

17:03

Zenta 14 órakor nem érte el a 20 százalékot (19,52%)

16:54

Magyarkanizsa községben sem egy nyugodt vasárnap délután van:

Csak a 6-os: Kanizsán telefonálnak és házalnak, Horgoson utaztatnak

Úgy tűnik, a magyarkanizsai községben nem áll jól a kormánykoalíció jelöltje. Ezt támasztja alá a horgosi felvétel, amelyen látszik, hogy az általános iskolánál és a Koza Károly szavazóhelynél is autóztatják az arra érdemeseket. Magyarkanizsán pedig járják a házakat, és ellenőrzik, hogy az emberek szavaztak-e már, valamint telefonon hívják őket, és közlik, a hatos számú jelölt a biztos pont.

 

16:44

Az Ipsos mérései szerint 16 óráig a választópolgárok 36,8 százaléka adta le a voksát

16:40

Zoran Kesić édesapjának nem sikerült szavaznia, mivel mint kiderült, nem szerepel a neve a választói névjegyzékben:

16:35

A belgrádi Központi Börtönben a letartóztatottak és a foglyoknak mintegy 70 százaléka szavazott.

16:08

A temerini rendőrségnek több polgár és kampánystáb is jelentette, hogy bizonyos személyek a szavazóhelyek előtt győzködik az embereket, hogy a hatos számú jelöltre szavazzanak. Járeken azokat, akik ebbe belemennek, egy helyi kávézóba irányítják, ahol 3000 dinárt kapnak azok, akik az utasításoknak megfelelően szavaznak – írja az Autonomija.info.
A szemtanúk szerint a hatos számot be kell karikázni, Ljubišu Belog Preletačevićet át kell húzni, a többi jelöltet pedig cikkcakkban áthúzni, ezt lefotózni és visszavinni. Ekkor kapják meg a 3000 dinárt.
A hírportál azt írja, a szemtanúk szerint ezt a munkát Dejan Mihaljica haladó párti temerini tartományi képviselő végzi, aki a művelődési és tájékoztatási bizottság elnöke is.

Temerin: Tartományi képviselő 3000 dinárt fizet a hatosért

A temerini rendőrségnek több polgár és kampánystáb is jelentette, hogy bizonyos személyek a szavazóhelyek előtt győzködik az embereket, hogy a hatos számú jelöltre szavazzanak. Járeken azokat, akik ebbe belemennek, egy helyi kávézóba irányítják, ahol 3000 dinárt kapnak azok, akik az utasításoknak megfelelően szavaznak – írja az Autonomija.info.

15:47

Vladimir Dimitrijević a Köztársasági Választási Bizottság elnöke cáfolta Velimir Ilić állítását, miszerint nem tudott szavazni, mert a neve nem szerepel a névjegyzékben. Most akkor ki beszél mellé? A korábbi tapasztalatok alapján Ilićre nem vennénk mérget. Esetleg szilvapálinkát.

15:32

A szabadkai ócskapiacon, ahol hétvégenként hatalmas a tömeg a mai napon választással kapcsolatos gyanús tevékenységről is kaptunk bejelentést. A piac hátsó bejáratánál egy fiatal gyerek ezer dinárost lobogtatott, ezzel toborozta az érdeklődőket, akik aztán egy kigyúrt férfiak által őrzött helyre mentek be, ahonnan a személyes dokumentumaikat vitték el.

A szabadkai ócskapiacon lobogtatták az ezrest

A szabadkai ócskapiacon, ahol hétvégenként hatalmas a tömeg a mai napon választással kapcsolatos gyanús tevékenységről is kaptunk bejelentést. A piac hátsó bejáratánál egy fiatal gyerek ezer dinárost lobogtatott, ezzel toborozta az érdeklődőket, akik aztán egy kigyúrt férfiak által őrzött helyre mentek be, ahonnan a személyes dokumentumaikat vitték el.

15:28

A 15 órai adatok szerint a részvételi arány 33,1 százalék, közölte az IPSOS.

15:17

Akik bizonytalanok, azoknak egy kis „motiváció”

15:06

A legfrissebb adatok szerint Szabadkán az országos átlag alatt van a részvétel, 25 százalék körül.

14:36

A CESID adatai szerint 14 óráig a szavazásra jogosultak 29,2 százaléka szavazott.

14:17

Az ellenőr a haladás fontosságáról győzködte a kismamát.

Zenta: Anyuka, a kisbabája és a haladó választási biztos

(Fotó: Illusztráció) Egy kismama mesélte, hogy kötelességtudó polgárként, kislányával ő is a szavazóurnák elé járult. A babakocsit az épület előtt hagyta, s miután bekarikázta az egyik jelölt előtti számot és elindultak volna haza, kotorászni kezdett a táskájában. Ekkor, az egyik választási ellenőr kávéját kortyolgatva feltehetőleg azt hihette, hogy az anyuka még nem szavazott, a következő szavakat intézte hozzá: – Jaj,de aranyos baba.

13:44

Magyarkanizsa községben igényes magyar nyelvezettel a következő üzeneteket küldik a polgároknak.

13:39

Az IPSOS adatai szerint 13 óráig 24,9 százalék szavazott.

13:36

Velimir Ilić nem szavazhatott, mert a neve nem szerepel a névjegyzékben. Családtagjai ma gond nélkül le tudták adni voksaikat a čačaki Atenica településen, de ő nem tudta ezt megtenni.

Velimir Ilić nem szavazhatott

Velimir Ilić nem szavazhatott, mert a neve nem szerepel a névjegyzékben. Családtagjai ma gond nélkül le tudták adni voksaikat a čačaki Atenica településen, de ő nem tudta ezt megtenni. Ilić a szavazatszedő bizottság tagjainak átadta a szavazásra vonatkozó értesítését is, a városi közigazgatástól, és egyébként is húsz éve ugyanott szavaz.

 

12:46

Amikor Radulović az újságírók elé állt, hogy nyilatkozzon, a szavazatszedő bizottság egyik tagja odaszólt, hogy nem kellene teret adni egy tolvajnak, aki szégyellhetné magát, amiért indult a választáson.
Radulović felszólította ezt a személyt, hogy mutatkozzon be és visszavágott, hogy inkább ő szégyellhetné magát viselkedése miatt.

Saša Radulović balhéba keveredett

A belgrádi 40-es számú szavazóhelyen adta le voksát Saša Radulović elnökjelölt. A Cerak nevű óvodában azonban egy kisebb incidens kísérte a szavazást. Az történt, hogy amikor Radulović az újságírók elé állt, hogy nyilatkozzon, a szavazatszedő bizottság egyik tagja odaszólt, hogy nem kellene teret adni egy tolvajnak, aki szégyellhetné magát, amiért indult a választáson.

12:32

Az IPSOS ügynökség adatai szerint délig a szavazópolgárok egyötöde, vagyis 20,03 százalék szavazott.

12:29

Tornyoson a megfelelő szám karikázásáért akár 3000-5000 dinárt is adnak.

Tornyoson 3000-5000 dinárt is érhet egy szavazat

Sajnos további szabálytalanságokról érkeznek bejelentések. Az alábbi üzenetet a Vajdaság választ nevű fb-oldal közölte: „Jöhetnének Óbecsére is fotót készíteni. Itt 1000 din és egy élelmiszercsomag a szavazás ára, és igen, házhoz mennek, és viszik a szavazóhelyre a személyt. Sajnos, ezek miatt kellett megválnom pár „baráttól”.

12:17

A zömében albánok által lakott dél-szerbiai Preševo és Bujanovac községek egyes szavazóhelyein 11 óráig senki se szavazott

12:08

Az alábbi fotóhoz nem fűznénk megjegyzést:

11:58

A Magyar Szóra nem vonatkoznak a törvények – legalábbis ők így gondolják:

Pásztor-nyilatkozattal kampánycsendet sért a Magyar Szó

Április 2-án reggel hét órától, a szavazóhelyek nyitásától este nyolc óráig a tájékoztatási eszközök közölhetik, hol és mikor szavaztak a jelöltek, közéleti személyiségek, de nyilatkozatokat tilos megjelentetni – úgy tűnik ezt vagy nem tudja, a Magyar Szó főszerkesztő helyettese, Kabók Erika, vagy nem érdekli, mivel az általa készített és 11 óra 19 perckor közzétett szövegben Pásztor István, a VMSZ elnöke és Bunford Tivadar, a szabadkai vkt elnöke is nyilatkozik.

11:37

Nagyot nőtt a részvétel egy óra alatt, majdnem megduplázódott 9 és 10 óra között! Vajdaság továbbra is nagyon aktív!

Felébredtek a polgárok, egy óra alatt szinte duplázódott a részvétel

Korábban azt írtuk, hogy 9 óráig a szavazásra jogosultak 5,8 százaléka szavazott, ami valamivel több, mint a tavalyi parlamenti választásokon, amikor ebben az időben 5,3 százalék volt, de elmarad a 2012-es elnökválasztástól, amikor a 9 órai részvétel 6,6 százalék volt. Egy óra alatt azonban komoly változások történtek, majdnem duplázódott a részvételi arány.

11:33

Az egyik ellenzéki jelölt támogatója szerint a rendőrök Magyarkanizsán jól végzik a dolgukat:

11:30

Rokon Ilonka Copyright sem tétlenkedik a Facebookon! Ilonka, köszönjük!

11:18

Zentán olyan személy szavazott, aki nincs a választói névjegyzékben.  Hogy mik vannak ebben az országban, ebben a városban:

Szabálytalanságok Zentán, Szabadkán, Nagybecskereken

Folyamatosan érkeznek bejelentések az egyes szavazóhelyeken történő szabálytalanságokról. A 021 Rádió portálja közölte, Zenta község területén egyik szavazóhelyen egy olyan személy adta le szavazatát, akinek a neve nem is szerepel a névjegyzékben. Szabadkán a CeSID központja szerint két választópolgár a Bajnát Helyi Közösségben adta le voksát, annak ellenére, hogy nem ehhez a választókörzethez tartoznak.

11:08

Folyamatosan érkeznek bejelentések az egyes szavazóhelyeken történő szabálytalanságokról. A 021 Rádió portálja közölte, Zenta község területén egyik szavazóhelyen egy olyan személy adta le szavazatát, akinek a neve nem is szerepel a névjegyzékben. Szabadkán a CeSID központja szerint két választópolgár a Bajnát Helyi Közösségben adta le voksát, annak ellenére, hogy nem ehhez a választókörzethez tartoznak.

11:09

Koszovón tíz óráig 5544 személy szavazott, vagyis a választói névjegyzéken szereplők 5,23 százaléka (OEBS)

10:59

A szabadkai mellett egy újabb, nagybecskereki szabálytalanságról adott hírt a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ, vagyis a CeSID. Az egyik nagybecskereki választókerületben a titkos szavazás lehetősége sérült, ugyanis egy, a választóhelyen kívül kitöltött szavazólapot akartak bedobni az urnába. A CeSID egyébként nem hivatalos részvételi adatokat is közölt. (Pannon RTV, Blic)

10:53

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke és elnökjelöltje, valamint Miroslav Parović is túl van a szavazáson: előbbi Belgrádban, utóbbi Újvidéken szavazott.

10:40

Martonoson is vannak, akik biztosra mennek:

Martonoson listáznak, fizetnek… (FOTÓK)

Több olvasónk is fotókat küldött, amelyeken látható, hogy az egyik martonosi szavazóhely előtt egy autó tetején listázzák a szavazókat. Értesüléseink szerint a képen látható személy állami alkalmazott. Egyik ellenzéki választási stáb egy tagja pedig követett egy kombit, amellyel egy konkrét személy házához szállítják az embereket, akik ott kapják meg az instrukciók szerinti szavazásért a dinárbeli juttatást.

10:38

Hamis üzenetek Saša Janković nevében:

Hamis SMS-üzeneteket küldenek Saša Janković nevében

„Kedves szomszédjaink. Huszonhét szavazóhelyen történt választási csalás, ezért arra szólítjuk fel Önöket, hogy NE menjenek el szavazni”. Belgrád Vračar községében ilyen tartalmú SMS üzeneteket kapnak a polgárok. Ha valakinek kételyei voltak, Janković stábjából már jelezték, hogy ezeket az üzeneteket nem ők küldték. Lehet találgatni, hogy akkor vajon ki lehetett az.

10:35

CeSID adatok szerint az országos átlag kilenc óráig 5,8 százalék, Vajdaságban 7,3, Belgrádban 5,4

10:33

Na, hol történt az első bejegyzett szabálytalanság? Bizony, bizony Észak-Bácskában, méghozzá Szabadkán: A CeSID központja szerint két választópolgár a Bajnát Helyi Közösségben adta le voksát, annak ellenére, hogy nem ehhez a választókörzethez tartoznak. Nem a megfelelő választói névjegyzékben írtak alá (Blic)

10:28

Van, ahol nem ész nélkül, csak úgy „fogjuk magunkat, oszt megyünk szavazni” módon járulnak ám a becsületes polgárok az urnák elé. Kosovska Mitrovicán a helyi közalkalmazottaknak a Szerb Haladó Párt irodája előtt kellett gyülekezniük és szervezetten vonultak a szavazóhelyre.

10:20

A CeSID adatai szerint 9 óráig a szavazásra jogosult polgárok 5,8 százaléka adta le a voksát. A legnagyobb szavazási kedv a vajdaságiak körében van – mondta Bojan KlaČar, a CeSID képviselője.

10:09

Budapesten mintegy 200 személy jelentkezett be a szavazásra, tíz óráig 20 százalékuk szavazott.

10:06

Luka Maksimović, ismertebb nevén Ljubiša Preletačević Beli Mladenovacon szavazott a helyi Momčilo Živojinović Általános Iskolában.

9:57

Pár perc múlva három órája zajlik a szavazás. Mindeközben az Index címoldalán is ez a fő téma, ahol portálunk újságíróját, Bajtai Kornélt is megszólaltatták:

Orbán Viktor erről biztosan nem tud

Aleksandar Vučić miniszterelnököt már most hétvégén Szerbia elnökévé választják, esetleg még két hetet várnia kell rá. Leegyszerűsítve ez a vasárnap szerbiai elnökválasztás első fordulójának a tétje, de várjuk ki a végét, Szerbiában vagyunk, ahol jósolni lehetetlen. De miért akar egy sikeres, ereje teljében lévő politikus a valódi hatalmat jelentő miniszterelnöki székből a magyarhoz hasonló, ceremoniális jellegű köztársasági elnökibe átülni?

9:39

A RIK szabályzata szerint egészségügyi okokra hivatkozva otthon is le lehet adni a szavazatunkat, amennyiben 11 óráig jelezzük az erre vonatkozó igényünket a helyi szavazatszámláló bizottságnak.

9:23

Vuk Jeremić is, nem sokkal 9 óra után szavazott a vračari szavazóhelyen, ahová felesége, Nataša kísérte el, akit a Szerb Haladó Párt nemrég egy közleményben Szerbia drogbárójának nevezett.

Nataša Jeremić: Féltem az életem, Vučić szégyellje magát

Vuk Jeremić elnökjelölt felesége, Nataša Jeremić erélyesen elutasította a Szerb Haladó Párt közleményében olvasható vádakat, amely szerint Szerbiában ő felügyeli a teljes kábítószerpiacot. A korábban újságíróként dolgozó Nataša Jeremić azt mondta, sosem volt kapcsolatban a kábítószerrel, a közlemény elolvasása óta félti az életét, és úgy gondolja a közlemény mögött nem más, mint Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, a hatalmi koalíció elnökjelöltje áll.

9:16

A korábbi polgári jogvédő, Saša Janković, aki feleségével és fiával érkezett a szavazóhelyre, 9 órakor szavazott Új-Belgrádban.

 

9:13

Az újvidéki Radio 021 értesülései szerint Vajdaság egyes településein a polgárok borítékkal és abban levő szavazócédulával érkeztek a szavazóhelyekre… A szabálytalanságokat az elnökjelöltek stábjai jelentették az ellenőröknek.

9:08

Ami elromolhat, az el is romlik… Így jártunk a https://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal honlappal is, amely nem működik. Hiába írjuk be a JMBG számot és az alatta levő hitelesítő kódot, a honlap nem szolgál információkkal arról, hogy szerepel-e a nevünk a választói névjegyzékben és hol szavazhatunk, helyette errort jelez, vagy semmi se történik perceken keresztül…

9.05

Az adai polgármester szombaton a Facebookon toborozta az embereket és adott ötleteket, kire kell szavazni:

Az adai polgármester kéri a polgárokat, hogy Vučićra szavazzanak

Bilicki Zoltán, adai polgármester a Facebookon magyar és szerb nyelven kérte meg a község polgárait, hogy a az április 2-ai elnökválasztáson Aleksandar Vučićra, a Szerb Haladó Párt elnökére, a hatalmi koalíció jelöltjére szavazzanak, mert akkor Bilicki és csapata be tudja fejezni azokat a terveket, amelyeket a 2016-os helyhatósági választásokon ígértek meg a polgároknak.

8:58

Mind a 8396 szavazóhely megnyílt 7 órakor, a szavazás első órájában nem volt szembeötlő szabálytalanság – mondta Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnöke.

Tizenegykor közlik az első részvételi adatokat

Mind a 8396 szavazóhely megnyílt 7 órakor, a szavazás első órájában nem volt szembeötlő szabálytalanság – mondta Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnöke. Tizenegy órakor sajtótájékoztatót tart a RIK, amelyen közlik az első három óra részvételi adatait. Az első, nem hivatalos adatok a választás eredményével kapcsolatban 22 óra körül várhatóak.

 

8.25

A hatalmi koalíció elnökjelöltje Aleksandar Vučić nem sokkal 8 óra után adta le a szavazatát Új-Belgrádban a lánya társaságában.

8.23

Ha a szavazás során szabálytalanságot észlel, azt a 069/232-19-01 telefonszámon jelezheti.

8:13

Aleksandar Popović, a Szerbiai Demokrata Párt jelöltje is szavazott. A DSS tagja 7:30-kor adta le voksát Belgrádban. A dedinjei szavazóhelyre Ivica Dačić, az ország külügyminisztere feleségével érkezett, s Popovićhoz hasonlóan fél nyolckor dobta be a szavazócédulát az urnába.

8:05

A Nap verse nálunk:

Himnusz

Isten áld meg a’ Magyart Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors a’ kit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbünhödte már e’ nép A’ múltat ‘s jövendőt! Őseinket…

8:00

A 11-es sorszámú jelölt, Nenad Čanak az első között szavazott, ugyanis már hét órakor leadta szavazatát a 197-es sorszámú újvidéki szavazóhelyen. Az elnökjelöltek közül így ő szavazott elsőként, vagyis igaz a mondás: utolsókból lesznek az elsők.

7:57

Itt pedig egy másik emlékeztető:

A vajdasági magyarokat nem lehet becsapni!

Minden egyes választás egy esély sorsunk megváltoztatására. Nem kivétel ez alól a most vasárnapi elnökválasztás sem. A Magyar Mozgalom ezért arra szólít fel minden vajdasági magyar választópolgárt, hogy éljen ezzel az eséllyel, és április 2-án szavazzon!

7:53

Aki esetleg elfelejtette volna, hogy ki a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltje, annak egy kis segítség:

Kovács Elvira: Vučićra kell szavazni

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági parlamenti képviselője azt mondta, hogy részt kell venni az április 2-ai elnökválasztáson és Aleksandar Vučićra kell szavazni. Kovács emlékeztetett arra is, hogy a VMSZ és a Szerb Haladó Párt testvérpártok, mivel mindketten az Európai Néppárt társult tagjai is.

7:35

Ha nem kapott szavazólapot, de szeretné leadni a voksát, ellenőrizze le, hogy benne van-e a választói névjegyzékben:

https://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

7:12

Nem hivatalos londoni adatok (ott egy nappal korábban szavaztak): Saša Janković 241, Vuk Jeremić 27, Ljubiša Preletačević Beli 24, Aleksandar Vučić 19 szavazat.

7:05

Tudnivalók a kampánycsenddel kapcsolatban:

A kampánycsend ideje alatt tilos kampányrendezvényt szervezni és választási reklámanyagokat osztogatni, plakátolni, valamint a közvélemény-kutatások közlését is tiltja a törvény.

Április 2-án reggel hét órától, a szavazóhelyek nyitásától este nyolc óráig a tájékoztatási eszközök közölhetik, hol és mikor szavaztak a jelöltek, közéleti személyiségek, de nyilatkozatokat tilos megjelentetni. A kampánycsend alatt lehetőség van közzétenni, hogyan alakul a részvétel, s ezen kívül az illetékes köztársasági szervek és civil szervezetek tájékoztatását arról, hol és hogyan tudnak a polgárok szavazni.

A szavazóhelyiségeken és azoktól 50 méteres távolságon belül tilos bármilyen politikai szimbólum és propagandaanyag kitűzése. Amennyiben ezt a rendelkezést nem tartják tiszteletben, a választási bizottságot fel kell oszlatni és a szavazást meg kell ismételni.

7:00

Ebben a pillanatban, vagyis pontosan 7 órakor Szerbia szerte kinyitottak a szavazóhelyek, mivel az ország köztársasági elnököt választ. Az országban 6 724 949 személynek van szavazati joga: a Köztársasági Választási Bizottság közlése szerint 8396 szavazóhelyen várják a polgárokat.

Éjféltől kampánycsend

Az április 2-ai elnökválasztás előtti kampánycsend csütörtökön éjfélkor kezdődik és a szavazás végéig, egészen pontosan a szavazóhelyek bezárásáig, vagyis április 2-án 20 óráig tart. A kampánycsend ideje alatt tilos kampányrendezvényt szervezni és választási reklámanyagokat osztogatni, plakátolni, valamint a közvélemény-kutatások közlését is tiltja a törvény.

A közvélemény-kutatások szerint Aleksandar Vučić toronymagas esélyese a választásoknak, azonban kérdéses, hogy sikerül-e az első körben megszereznie a szavazatok 50 százalékát és plusz egy voksot, mert amennyiben nem, úgy április 16-án a második forduló dönt, amelybe az első és a második helyen végzett elnökjelöl jut be.

Aki esetleg még mindig nem döntött, hogy elmegy-e szavazni, az olvassa el Vígi Zsoldos Zsaklinának a Családi Körben megjelent vezércikkét:

Válassz!

Az én szavazatom nem fog semmin változtatni! – hallom naphosszat. Ön is így gondolja? Rendben, megértem. Kiábrándultunk mindannyian. Vagyis a többség bizonyára, mert nincs munka, nincs pénz, nincsenek orvosok, nincs maradás, nincs, nincs… De ha nem megyünk el voksolni, más megteszi helyettünk, és nem biztos, hogy a végeredmény tetszeni fog!

Miről árulkodtak a legesélyesebb jelöltek plakátjai? Balla Lajos elemzése:

Rejtett üzenetek

Nézzük, kikre lehet szavazni április másodikán! Közülük néhányat kikiáltottak esélyeseknek (persze, a második fordulóba jutásra, ha Vučić nem győz már az első fordulóban). Megkíséreltem a plakátjaikon levő képükről leolvasni ezt-azt, mégpedig teljesen szubjektívan, aszerint, reám hogyan hatnak. Szakemberek biztosan másként elemeznék, megtehettem volna a segítségükkel, megkereshettem volna a testbeszédről (metakommunikációról) szóló szakkönyveket, segítséget kérhettem volna (pl.