A köztársasági elnökválasztások éjszakája, úgy tűnik, sokkal kevesebb bizonytalanságot hordoz, mint a parlamenti voksolás eredményvárása. Ez az éjszaka meglehetősen rövidnek ígérkezik – írja gyorselemzésében a B92.

 

A CeSID és az Ipsos adatai szerint a regnáló kormányfő, a hatalmi koalíció elnökjelöltje, Aleksandar Vučić meggyőző fölénnyel nyert és mintegy öt százalékkal több szavazata van, mint a szükséges 50 százalék plusz egy voks ahhoz, hogy már az első fordulóban győztesnek minősítsék.

A vasárnapi választás a politikai paletta legalább enyhe átrendeződését fogja eredményezni.

Az alábbiakban felsoroljuk azt a tizenhárom pontot, amelyekből a következő napokban konkrétabb következtetéseket is le lehet vonni.

 

– A részvételi arány a vártnál alacsonyabb volt, noha az ellenzéki kampány nagy része éppen ennek az aránynak a növelésére irányult. Pillanatnyilag ez a mutató alig valamivel több mint ötven százalék. Ez sokat elmond a polgároknak az aktuális politikai helyzethez való viszonyulásáról, de arról az alaptalan optimizmusról is, amelyet az ellenzéki blokk tanúsított az elmúlt hónapban.

– Az alacsony részvételi arány a hatalmi koalíciónak kedvezett, amelyről köztudott, hogy számíthat a „biztos szavazókra”, így már az első eredmények ismertetése előtt, a részvételi arányok ismeretében meglehetősen egyértelmű volt a voksolás végkimenetele.

– Az eddig ismert adatok alapján ezúttal a részvételi arány a városokban és az urbánus közegben volt a magasabb, a leglelkesebbek Belgrád és Újvidék polgárai voltak. Feltételezhetően nekik köszönheti Janković a kétszámjegyű eredményét.

– Mindannak ellenére, amit az elmúlt napokban hallhattunk, sokkal több a választási absztinens, mint a korábbi voksolásoknál. Közkeletű vélekedés, hogy Ljubiša Preletačević Beli megmozgatta azoknak a polgároknak egy részét, akik az utóbbi öt évben nem voksoltak, mindenekelőtt a fiatalokat, de azért sokan voltak, akik a szép tavaszi napot nem arra használták ki, hogy teljesítsék állampolgári kötelezettségüket.

– A legerősebb ellenzéki jelölt Szerbiában ezen az estén a korábbi ombudsman, Saša Janković volt, akinek egyedüliként sikerült kétszámjegyű eredményt elérni Vučićon kívül.

– Janković eredménye „felélesztheti” a Demokrata Pártot, amely a korábbi ombudsman rendelkezésére bocsátotta szervezeteit a kampányban, de az is lehet, hogy az egykori emberi jogi biztos szerepvállalása valamilyen új párt történetének kezdetét jelzi.

– Ljubiša Preletačević Beli a választások legnagyobb meglepetése, a legfrissebb jelenség a kampányban. A körülötte tömörülő csapatnak komoly feladata van egy következő voksolás alkalmával. A fiatalok támogatásának, illetve a helyi megmérettetésen szerzett eredményeknek köszönhetően Beli új, jelentős tényező lehet a szerbiai politikai arénában.

– Vuk Jeremić, az erőteljes kampány és az igen aktív internetes jelenlét ellenére messze elmaradt az első három helyezett jelölt mögött, és valószínűleg elmulasztotta az esélyt, hogy lendületet vegyen, és relevánsabb szereplővé váljon a szerb politikai palettán. Stábja számára ez az eredmény vélhetően hatalmas csalódás.

– Saša Radulović és az Elég volt mozgalom meglehetősen furcsa módon kapcsolódott be a kampányba, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az úgynevezett polgári ellenzéknek nem lesz egy közös jelöltje. Azzal érveltek, hogy a részvételi arányt szeretnék megemelni, azonban nemcsak, hogy ebben nem jártak sikerrel, de meg is kellett fizetniük a tevékenységük árát: támogatásuk alig két százalékra esett vissza, miután üstökösszerű, hat százalékos eredményt értek el a tavalyi parlamenti választásokon, amikor megszerezték a vezető ellenzéki erő címét a szerb képviselőházban. Szavazóik nagy része vélhetően az egyes sorszámú jelöltre szavazott, s most már csak azt kell megnézni, hogy az elnökválasztást követő ellenzéki mozgások hogyan hatnak majd erre a mozgalomra.

– A Szerb Radikális Párt és Vojislav Šešelj sem maradt meg korábbi pozíciójában, néhány százalékot visszaestek és most négy-öt százalékos támogatottsággal bírnak. Šešelj Hágából való visszatérése ugyan megemelte a párt népszerűségét, de ez az eredmény a jövőbeni parlamenti választások szempontjából bejutásért való küzdelmet vetít előre.

– Okozott némi meglepetést Milan Stamatović, aki valószínűleg leiskolázta minden riválisát helyi szinten, és aki kiváló eredményt ért el a „kis jelöltek” között.

– Boško Obradović és a Dveri nem lehet elégedett a megszerzett szavazatok számával. Ugyanakkor feltételezhető, hogy a jelentős programbeli eltérések ellenére a Dveri szavazói más jelöltekre voksoltak. A szervezet nem ismeri el a közzétett eredményeket, ettől függetlenül azonban el kellene gondolkodniuk, hogy miért nem sikerült felszívniuk legalább a Szerbiai Demokrata Párt szavazóinak egy részét, akikkel közösen mérettették meg magukat alig egy évvel ezelőtt.

– A Szerbiai Szocialista Párt sorsának alakulása meglehetősen ködös. Kérdéses, hogy mekkora ütést szenvedett el a párt azt követően, hogy Vučić támogatása mellett döntött. Ugyanakkor nehéz megbecsülni, hogy Dačić szavazóinak hány százaléka döntött úgy: mégsem adja voksát a hatalmi koalícióra.

 

A választási eredményeket itt követheti nyomon folyamatosan:

Elnökválasztás: urnazárás után!

A jelöltek: 1. Saša Janković, a Szerbia félelem nélkül polgárok csoportjának jelöltje, 2. Vuk Jeremić, a Jobban kell polgárok csoportjának jelöltje, 3. Miroslav Parović, a Nemzeti Szabadelvű Mozgalom jelöltje, 4. Saša Radulović, az Elég volt mozgalom jelöltje, 5. Luka Maksimović, a Ljubiša Preletačević Beli – Csak bátran polgári csoport jelöltje, 6.