A Szabad választásokért és demokráciáért központ (CeSID) közölte: kétségtelen, hogy Aleksandar Vučić, a hatalmi koalíció jelöltje Szerbia új köztársasági elnöke.

„Az eredmények már egy ideje nem változnak jelentős mértékben. A vasárnapi választások nyertese Aleksandar Vučić. A százalékok változhatnak bizonyos mértékben, de egyetlen pillanatban sem lesz akkora változás, hogy valaki más legyen Szerbia elnöke” – szögezte le Đorđe Vuković, a CeSID képviselője (nyitóképünkön), aki szerint a végleges adatok ismeretének hiányában nem lehet megmondani, hogy pontosan mekkora volt a részvételi arány, de az értékelések szerint a polgárok mintegy 53 százaléka voksolt.

A szavazatok 79 százalékos feldolgozottságánál Vučić 55,9 százalékon áll, Saša Janković 15,5 százalékon, Luka Maksimović 9,4 százalékon, Vuk Jeremić pedig 5,8 százalékon. A CeSID szerint, amennyiben lesznek is változások az arányokban, azok egy-két százalékosak lesznek, és nem lesz hatásuk az eredményre.

 

A választási eredményeket itt követheti nyomon folyamatosan:

Elnökválasztás: urnazárás után!

A jelöltek: 1. Saša Janković, a Szerbia félelem nélkül polgárok csoportjának jelöltje, 2. Vuk Jeremić, a Jobban kell polgárok csoportjának jelöltje, 3. Miroslav Parović, a Nemzeti Szabadelvű Mozgalom jelöltje, 4. Saša Radulović, az Elég volt mozgalom jelöltje, 5. Luka Maksimović, a Ljubiša Preletačević Beli – Csak bátran polgári csoport jelöltje, 6.