Horvátországban igencsak felkavarta a kedélyeket a horvát kormány azon bejelentése, miszerint 2019 nyarától minden végzős középiskolai diáknak részt kell vennie az alapfokú katonai kiképzésen. A téma kapcsán kirobbant vita legújabb „eredményeként” egy újságírói szakszervezet vezetője saját kollégáját jelentette fel hazafiatlanság vádjával. Goran Gerovac, a Večernji List újságírója a közelmúltban jelentetett meg egy, a kormány döntését bíráló jegyzetet, mire kollégája, Anton Filić, a Horvát Újságírók Szakszervezetének az elnöke, a napilap főszerkesztőjénél, a lapkiadó vezetőjénél, és a vállalat káderosztályának a vezetőjénél panaszt tett Gerovac ellen. Filić szerint az ilyen írások miatt esik a napilap példányszáma, arról nem is beszélve, hogy megsértette a honvédő háborúban elesett horvát katonákat.

Dražen Klarić, a Večernji List főszerkesztője megvédte alkalmazottját, s az egyik horvát internetes portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a véleményszabadság híve, s ennek jegyében teljes mértékben támogatja a lap jegyzetíróit, közöttük Goran Gerovacot is, akit nem ok nélkül bízott meg a napilap mellékleteként, napi rendszerességgel megjelenő Obzor, mérvadó politikai magazin szerkesztésével.

Filić egyébként azt kifogásolta, hogy Gerovac „Roditelji ne šaljite djecu u vojsku (Szülők, ne küldjétek a gyerekeiteket a katonaságba) című jegyzetében többek között azt találta írni, hogy nagyon buta dolog a hazáért meghalni.

A katonai szolgálat bevezetése kapcsán egyébként ezidáig nem született hivatalos döntés, de a horvát kormány már 2019-től elindítaná a nyári katonai táborokat, amelyekben két turnusban, egy hónapon keresztül 30 ezer végzős középiskolás venne részt az alapfokú katonai kiképzésben. A kiképzés a fiúk számára kötelező lenne, de amennyiben akarnak, a lányok is részt vehetnének a katonásdiban.

A hatalmon lévő pártok képviselői szerint a kiképzés költségei mintegy 300-500 millió kunát (40-80 millió eurót) tennének ki, amelyet majd csak „előkerítenek valahonnan”, s egyelőre azon tanakodnak, hogy mit kezdjenek a katonai szolgálatot lelkiismereti okokból megtagadó fiatalokkal, akiknek a magas aránya, no meg a hatalmas kiadások miatt 10 évvel ezelőtt befagyasztották a sorkatonai kötelezettséget.

Az elmúlt időszakban egyébként az is kiderült, hogy a jelenlegi horvát kormány tagjainak több mint fele nem szolgált a katonaságban, s az ellenzék szerint éppen ezért álszent dolog a fiatalokat katonai szolgálatra kötelezni.

M. Á.