A Samsung idén kicsit fordítva áll neki a dolgoknak: a Mobil Világkongresszuson, ahol nevéből adódóan is mobilokat mutatnak be, egy 2-in-1 hibrid géppel, a Galaxy Bookkal jelentkezett, ismét belépve a notebookok piacára. Egy hónappal később aztán bemutatták a várva várt csúcsmobiljukat, az S8-at. Azonban ezt sem sima telefonként adják el. Már csak az a kérdés, hogyki tudják-e váltani irodák ezreiben az asztali gépet dokkolóra és mobilra?

A Samsung S8 és S8+ mellett debütált a DeX, azaz desktop experience, az “asztali élmény”, amit megszokhattunk, ha PC-t vagy laptopot használunk.

Egy dokkoló segítségével az új csúcsmobilt könnyen PC-vé alakíthatjuk. Monitorra, billentyűzetre és egérre persze szükség lesz. A bluetoothos kiegészítők egyenesen a telefonra csatlakoznak rá.

Plug, play and work módon működik, azaz elég rádugni az eszközt és használni. A telefon azonnal érzékeli, hogy desktop üzemmódra kell váltani, s kis várakozás után a monitoron megjelenik a felület. Ugyanakkor a hívásokat tudjuk a gépen fogadni, s az alsó sarokban megjelenő üzenetekre is tudunk válaszolni.

A felület eléggé hasonlít ahhoz, amit egy Windows- vagy Mac-felhasználó megszokott: drag-and-drop módszerrel kaphatunk fel az asztalon akár több appot, és tehetünk arrébb, vagy akár rögtön törölhetjük is őket. A billentyűkombinációk is működnek, így rögtön berakhatunk két programot osztott képernyőre, vagy kitehetjük teljes nézetre is.

Minden további nélkül futott a demón egy email kliens, több app, egy videó, s mellé még egy játékot is elindítottak, mégse tapasztaltunk semmilyen akadást. A dokkolóban lévő hűtés nem csak a teljesítmény, de a környezet alapján dönti el, mikor kezdjen aktívan munkába – azaz egy fülledt nyári napon vélhetően többször indul be.

A cél egyértelmű: az irodákban és akár otthon is leváltani az asztali számítógépeket. Olyan munkaállomásokat hozva létre, ahol bárki leülhet bárhová, hiszen az állandóan nálunk hordott mobilon van a rendszer, a saját felületünk, a saját beállításaink. Elég bedokkolni, és feláll a rendszer, használhatjuk a dokumentumainkat, képeket, videókat, de akár egy távoli számítógéphez is hozzáférhetünk.

A DeX dokkoló ajánlott fogyasztói ára 120 euró lesz.

(Forrás: 24.hu)