Ha az ön autójának hátsó ülésén két biztonsági öv van, a személygépkocsiját azonban öt személyre regisztrálták le, akkor… akkor bizony a következő regisztrációnál plusz költségekre számíthat. De mivel jó fejek vagyunk, nem írjuk most ide azonnal azt az összeget, amennyit pluszban fizetnie kell majd, így most azonnal abbahagyhatja a cikk olvasását, megóvva ezzel az egészségét (értsd: vérnyomás), s elég, ha elmenti ezt a cikket, s csak pár nappal az autó regisztrációja előtt olvassa végig. Nem szeretnénk felkorbácsolni a hangulatot, nem célunk, hogy a hirtelen haragja miatt a négy nap múlva esedékes szerbiai elnökválasztáson ne azt a jelöltet karikázza be, aki a gazdasági biztonságot, a szebb jövőt, a Kánaánt, a magyar közösség hétmérföldes csizmával mérhető fejlődését garantálja.

És akkor a lényeg: azok az autótulajdonosok, akiknek az autója négyüléses és négy biztonsági öv található benne, a gépjármű következő regisztráláskor 4500 dinárt kénytelenek fizetni. Az új szabályozás értelmében, a műszaki vizsgán nem engedik át azokat az autókat, amelyeket ötszemélyesként jegyeztek be, viszont csak négy ülés és ugyanennyi biztonsági öv található az autóban. Akik így jártak, azoknak új forgalmit kell igényelni és mellé egy igazolást is, hogy az autó hány személyes.

„Az autótulajdonosnak először a gyártótól kell kérnie az igazolást, azonban megtörténhet, hogy nem jár sikerrel. Ha nincs igazolás a gyártótól, akkor el kell menni a Közlekedésbiztonságért felelős ügynökségbe, ahol megtörténik az ellenőrzés. Ha ez megvan, akkor következhet a műszaki vizsga, utána pedig a belügy, ahol befejeződik a folyamat és a tulajdonos megkapja az új forgalmi engedélyt” – írja a Mondo hírportál.

Az, hogy mennyibe kerül majd az igazolás beszerzése, sok tényezőtől függ. Akiknek újabb típusú autójuk van, azok minden bizonnyal megkapják a gyártótól az igazolást, amiért 1500 és 3000 dinár közötti összeget kell majd fizetniük. Ehhez az összeghez még hozzájön az új forgalmi engedély kidolgozása, ami 1314 dinár, így összesen mintegy 4500 dinárba fáj majd, hogy pont kerüljön az ügy végére.

Akiknek nem sikerült beszerezniük az igazolást, azoknak az autót az erre felhatalmazott intézménybe kell elvinniük, hogy az ottani ellenőrzés után megkapják a bizonylatot, amiért természetesen fizetni kell.

Sokan úgy gondolták, hogy majd beszerelnek egy ötödik biztonsági övet az autóba, s ezzel minden gondot megoldottak, azonban a szervizben jelezték, erre nincs lehetőség:

„Ha nincs ötödik ülés, nem lehet beépíteni egy ötödik biztonsági övet”.

Akinek az autója négy személyes és mégis úgy dönt, hogy egy ötödik személyt is beültet, annak – amennyiben közúti ellenőrzés során megállítják – 6000 és 20 000 dinár közötti összeget kell fizetnie, valamint három büntetőpont is a neve mellé kerül. Amennyiben balesetet okoz, úgy négy büntetőponttal és 10 000 és 40 000 dinár közötti büntetéssel számolhat, ha pedig súlyos balesetet okozott, akkor 40 nap börtön is jár.