– A CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak ma a magyar parlament elé – írja Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem rektora egy levélben, amit az egyetem tanárai és diákjai kaptak meg kedd este. A CEU-t gyakorlatilag ellehetetlenítő törvényről azt írja a rektor, hogy alapos jogi elemzés után úgy látják, hogy ha elfogadják, a jövőben a CEU nem adhat ki olyan, az Egyesült Államokban és Magyarországon is elfogadott diplomákat, mint most.

– Ez a törvény egyetlenegy intézmény ellen irányul. Diszkriminatív. Szíven szúr mindent, amit évtizedek óta csinálunk a CEU-n – írja, hozzátéve, hogy minden lehetséges fórumon meg fogják támadni a törvényt.

A rektor arra is kitér a levélben, hogy az Origo cikke, miszerint a CEU-n súlyos szabálytalanságok, sőt csalások lettek volna, tele van hazugságokkal.

– Itt az idő, hogy közösségünk összetartson és megvédje az egyetemünket – írja Ignatieff, aki hangsúlyozza, a CEU egy büszke magyar intézmény, aminek veszélybe került a szabadsága. A CEU amellett, hogy évi egymilliárd forintnyi adóval járul hozzá a magyar kormány bevételeihez, mélyen beépült a magyar akadméiai életbe is, gyümölcsöző együttműködést folytat magyar állami intézményekkel az ELTE-től az MTA-ig. Ez a törvény viszont mindent elpusztítana, írja a CEU rektora.

A rektor reakciója azután érkezett, hogy kedd délután közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma miután az Oktatási Hivatal szabálytalanságokat tárt fel több Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény működésével kapcsolatban leszögezte: szerintük több egyetem törvénytelenül működik Magyarországon..

Az Emmi kijelentette: egyetlen egyetem sem állhat a magyar törvények felett, a kormány pedig szigorítja, illetve pontosítja a magyar törvényeket, és kimondja, hogy az EU-n kívüli egyetemek csak nemzetközi egyezmény alapján folytathatnak képzést és adhatnak ki diplomát Magyarországon.

(Forrás: 444.hu, index.hu)