Kedden a belgrádi Nikola Pašić téren tartották meg a nyugdíjasok tüntetését, amely végén a jelenlevők elsétáltak az Alkotmánybíróság épülete elé, s az útjuk a szerb kormány épülete előtt ért véget.

A tüntetésen résztvevők számáról különböző információk jelentek meg: míg a rendőrség szerint mintegy 600-an vettek részt a megmozduláson, addig a szervezők 2000 és 3000 közé teszik a tüntetők számát.

A nyugdíjasok tüntetését azért szervezte meg a Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesülete (USPS) és a Szerbiai Nyugdíjas Katonai Személyek Szakszervezete (USVPS), hogy elégedetlenségüket fejezzék ki a 25 000 dinárnál magasabb nyugdíjak csökkentése miatt. A szervezők azt kérték, hogy a szerb állam adja vissza nekik azt, amit korábban a nyugdíjcsökkentéssel elvett.

„A nyugdíjasok kifosztása nem reform”, „Töröljék el az alkotmányellenes törvényt”, „Élni akarunk, nem pedig túlélni” – többek között ezek a feliratok szerepeltek a transzparenseken, s a szervezők állítása szerint a nyugdíjcsökkentésből származó pénzen zajlik az elnökválasztási kampány és hogy a tőlük elvett összegből külföldi befektetőket fizet a kormány.

Miroslav Vislavski, az USPS tagja emlékeztette a jelenlevőket, hogy Aleksandar Vučić miniszterelnök, a hatalmi koalíció elnökjelöltje 2014-ben még azt mondta: „A nyugdíjasok lesznek az utolsók, akiknek a jogai csorbulnak, mivel tőlük már nincs mit elvenni”.

Milorad Vujasinović, az USPS elnöke kiemelte, hogy a nyugdíjasok továbbra is küzdeni fognak azért a nyugdíjért, amelyet ez a hatalom lecsökkentett.

„Vučić a hatalom első számú képviselője, aki lecsökkentette a 25 000 dinár feletti nyugdíjakat, s a meglévő juttatásaink értékét tovább csökkentette azzal, hogy a nyugdíjakat értéke nem követi az árak emelkedését” – mondta Vujasinović.

A nyugdíjasok valamennyi elnökjelöltet meghívták a megmozdulásukra, amelyre Boško Obradović és Vuk Jeremić jött el.

Fenyegetik a nyugdíjasokat, de nem halasztják el a tüntetést

A szerbiai nyugdíjasok szakszervezete cáfolta a Beta hírügynökség által kiadott információt, amely szerint a fenyegetések miatt elhalasztják a március 28-ra tervezett belgrádi tüntetést. Mint arról már korábban beszámoltunk a Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesülete (USPS) és a Szerbiai Nyugdíjas Katonai Személyek Szakszervezete (USVPS) úgy döntött, hogy a 25 000 dinár feletti nyugdíjak csökkentése miatt március 28-án 11 órától a Nikola Pašić téren tüntetést szervez.