A közúti utasszállításról szóló törvény életbelépése óta, vagyis az elmúlt másfél hónapban 95 mikrobuszt zártak ki a forgalomból.

Az építési, közlekedési és infrastruktúraügyi minisztériumban azt mondják, hogy a szabálysértés mértékétől függően vették el a járműveket a tulajdonosoktól 10, 30 vagy 90 napra.

A felügyelők 310 ellenőrzést hajtottak végre, főként a határátkelőknél és a szerbiai közutakon, ami azt jelenti, hogy minden harmadik megállított mikrobuszt kizárták a forgalomból.

A szabálysértések többségében a mikrobuszok úgy végeztek utasszállítást, hogy nem adtak jegyet az utasoknak és illegálisan végezték a szállítást.

A minisztériumban hangsúlyozták, hogy tilos a mikrobusszal, illetve az olyan járművekkel történő szállítás, amelyek kevesebb mint 10 ülőhellyel rendelkeznek. Néhány utasszállító vállalat összehangolta tevékenységét a turizmusról szóló törvénnyel, amely lehetővé teszi a számukra, hogy sofőrrel, vagy anélkül bérbe adják járművüket.

Az utasszállítók szerint a helyzet koránt sem rózsás, és nem könnyű a számukra, hogy alkalmazkodjanak az új előírásokhoz.

„Az illetékesek nem tartják magukat a megbeszéltekhez, ezért is az elkövetkező napokban egy újabb találkozót tartanak. Már a turizmusról szóló törvény vonatkozik ránk, de a forgalmi felügyelőség ellenőriz és büntet bennünket. Beszállnak a járművekben, zaklatják az utasokat és kérdezgetik őket‟, nyilatkozta a Novostinak az egyik mikrobusz tulajdonosa.

A 021.rs emlékeztet arra, hogy az előzetes bejelentések szerint meg akarták szünteti a mikrobuszos utasszállítást, viszont a mikrobusz-tulajdonosok bejelentették, hogy ha erre sor kerül, akkor lezárják az utakat és a határátkelőket. Végül a mikrobusz-tulajdonosokat tömörítő szervezet megállapodott a minisztériummal abban, hogy folytathatják a munkájukat a meglévő előírások alapján.

A becslések szerint Szerbiában a legfeljebb 9 ülőhellyel rendelkező, bejegyzett mikrobuszok száma 500 és 700 között mozog. (VajdaságMa)