1870-re III. Napóleon császársága meggyengült. A sok háborúskodás, azok kudarcai, a gazdasági válság és a magas államadósság egyáltalán nem tett jót a császár tekintélyének és népszerűségének. Hatalma megerősítésére újabb háborús tevékenységbe kezdett és a poroszok ellen fordult, amihez a porosz terjeszkedés adott némi alkalmat. A háborúzásból sok jó nem származott: a franciák vereséget szenvedtek és III. Napóleon megbukott. 1871 januárjában Versailles-ban kikiáltották I. Vilmost császárnak. Párizsban káosz uralkodott, kormányválság alakult ki, februárban aláírták az előzetes békeszerződést.

„A nép követi példánkat!"

„A népek követni fogják példánkat!”

Ilyen előzmények után került sor 1871. március 28-án a Párizsi Kommün kikiáltására. A 92 tagból álló községi tanács kilenc bizottságot alakított. Megkezdődtek a munkáshatalom intézkedései: a sebesült nemzetőröknek segélyt utaltak, bevezették a bírák választhatóságát, a hivatalnokok fizetését maximálták, eltörölték a műhelyek pénzbírságait, megszüntették a pékek éjszakai műszakját, bevezették a nyolcórás munkaidőt, felfüggesztették az adósságokat, gyárakat államosítottak. Visszaállították a jakobinusok forradalmi naptárát és a zászlót is lecserélték egyszínű vörösre.

Amint elterjedt a hír, vidéken is csatlakoztak a mozgalomhoz és ugyancsak kikiáltották a kommünt vagy szimpátiatüntetéseket tartottak. Csakhogy folytatódtak a harcok, mert a porosz hadsereg akkor már a versailles-i kormánycsapatok együttesen ostromolta Párizst és egy hét alatt, május végére leverték a Kommünt, majd véres megtorlás következett, Párizs romokban hevert. Mivel a francia börtönök megteltek, hajóval szállították az elítélteket Új-Kaledóniába.

A Kommünben sok volt a külföldi résztvevő, közöttük kalandorok, emigránsok, katonák és különféle szaba

A budai születésű Frankel Leó egyik párizsi emlékműve

A budai születésű Frankel Leó egyik párizsi emlékműve

dságharcosok. A munka- és kereskedelemügyi bizottság élére a magyar Frankel Leó került. A Kommün bukása után halálra ítélték, de sikerült elmenekülnie Londonba és az I. Internacionálé Főtanácsának tagja lett. Egész életét a munkásmozgalomnak szentelte.

Volt egy másik magyar, kevéssé ismert résztvevője is a Kommünnek, a festőművész Györök Leó. Már a porosz–francia háborúban is részt vett, majd csatlakozott a Kommünhöz, ahol a barikádbizottság tagja lett. Rövid idő alatt századossá, majd őrnaggyá lépett elő, kinevezték az Issy erőd parancsnokává, majd a Montmartre-ot védte. A Kommün bukása után kétszer is halálra ítélték, de sikerült megmenekülnie és végül gyarmati kényszermunkára ítélték. Hónapokat töltött egy rabszállító hajón, de onnan is sikerült megmenekülnie: vízbe ugrott és ki tudott úszni a partra. Továbbra is nagyon kalandos élete volt. Saját maga építette meg vitorláshajóját, mellyel sokszor az Adrián hajózott és ahova gyakran meghívta a kulturális élet akkori jelentős alakjait.

A Kommünt a történelem első proletárdiktatúrájának tartják. Maga Karl Marx is az első kommunista államnak nevezte, de annak nem valósultak meg a feltételei, például a magántulajdont meghagyták és csak néhány gyárat államosítottak. Viszont elsőként vezették be mindazokat a fentebb felsorolt munkásjogokat, amelyek a XX. század közepére minden kapitalista demokráciában beépültek az alapvető munkajogba.

Nők a párizsi barikádokon (egykorú illusztráció)

Nők a párizsi barikádokon (egykorú illusztráció)