Érdekes visszaolvasni, meghallgatni a politikusok pár évvel korábbi felszólalásait, hogy kiderüljön, akkor éppen ki(ke)t támadtak vagy ki(ke)t támogattak. Mai visszatekintésünket Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjének honlapjáról kölcsönöztük. Egy részét lefordítottuk magyarra, a teljes, szerb nyelvű felszólalás itt olvasható.

„… Ezért mi, a képviselői csoportok közül az első, amely még ez év március 16-án javasoltuk Saša Jankovićot polgári jogvédőnek és abban bíztunk, hogy erre az ülésre, amely most folyamatban van, még május, vagyis a választások előtt sor kerül. Úgy gondolom, az elmúlt évek bebizonyították, hogy Janković úr ezt a funkciót szakértelemmel, lelkiismeretesen végezte és minden szükséges kvalitása megvan ahhoz, hogy a következő öt évben is ezt a tisztséget betöltse…

Az elején azt mondtam, hogy mi nagy örömmel szavazunk majd Janković úrra. Szeretném röviden megindokolni azt a megalapozott állítást, hogy ő lelkiismeretesen, felelősségteljesen és profi módon végezte a kötelességét. Az előző időszakban volt néhány eset, amely azt bizonyította, hogy az ő együttműködése a szkupstinával, különösképpen a kisebbségi képviselői csoporttal, az előző parlamenti ülésszakban kiváló volt.

Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy 2009-ben a köztársasági parlament napirendi pontjai között szerepelt a népszámlálásról szóló törvényjavaslat. A kisebbségi képviselői csoport egy módosító javaslatot terjesztett be, mivel a próbaösszeírás során azzal a problémával szembesültünk, hogy a polgárok a nemzeti hovatartozás kérdésnél két lehetőség közül választhattak: szerb vagy más. Mi rámutattunk, hogy az alkotmányellenes, és ez egy lépés vissza a több évtizedes gyakorlat során, ami a népszámlálást illeti.

A benyújtott módosítási javaslatunkat a polgári jogvédő is támogatta, ami nagyban hozzájárult, hogy a javaslatunkat elfogadták, annak ellenére, hogy egyes állami szervek ezt ellenezték, mivel az ő dolguk ezáltal komplikáltabbá vált.

A másik törvényjavaslat, amely során kitűnően együttműködtünk az önkormányzati adminisztráció racionalizációjáról szóló törvényjavaslat volt. Itt arra kértük a hatalmi többséget, hogy fogadja el a módosítási javaslatunkat, amely értelmében azokban az önkormányzatokban, ahol valamelyik kisebbség nyelve hivatalosnak számít, maradjon elég tisztviselő, akik a leépítések után is beszélik azt vagy azokat a nyelveket, amelyek hivatalosan is használatban vannak az önkormányzatok területén.

Még egy példát szeretnék említeni. Ez nem kapcsolódik a kisebbségi képviselői csoporthoz a szkupstina előző parlamenti ülésszakában. Ez a példa az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatos. Azt szeretném mondani, nagyon fontos, hogy a polgári jogvédő az igazságszolgáltatás reformjának mindjárt a kezdetén figyelmeztette az állami szerveket a reformokkal járó lehetséges negatív következményekre. Úgy gondolom, hogy így utólag bizonyossággal mondhatjuk, hogy a polgári jogvédőnek igaza volt, amikor figyelmeztette az akkori kormányt és a szkupstinát, hogy gondok lesznek a jogállam működésével és a jogrenddel Szerbiában.

A véleményünk szerint ön a tevékenységével hozzájárult az ombudsman intézményének megerősítéséhez, és hogy az ön munkásságának köszönhetően, a polgári jogvédő bekerült az ország köztudatába, abban az értelemben, hogy a polgárok is tudnak ennek a jelentős intézménynek a létezéséről…”.