Kétszáz millió dinár értékben loptak el 59 üveg metadont az újvidéki pszichiátriai klinikáról, csütörtökön éjszaka – közölte a B92. Időközben öt drogfüggő beteget vettek fel a sürgősségi osztályra, akik túladagolták magukat ebből a szerből.

A metadon egy szintetikus opioid, fájdalom- és köhögéscsillapító. Hatásspektruma lényegében a morfinhoz hasonló. Ekvivalens adagokban annál erősebb és hosszabb hatású. Függőséget okoz, de elvonási tünetek csak 2–4 nap elteltével jelentkeznek, és rendszerint enyhék. Kereszt-tolerancia révén eredményesen csökkenti a heroin megvonásakor keletkező súlyos tüneteket, ezért alkalmazzák elvonókúrák során.

Az illetékesek szerint a lopást belső segítség nélkül nem lehetett volna végrehajtani. Mint a B92 forrása elmondta, a gyanú szerint a tolvajok már benn tartózkodhattak, hiszen a klinikának megerősített biztonsági szolgálata van, így nem is világos, hogyan tudott valaki ilyen nagy mennyiségű készítményt kivinni.

Ami érdekes, hogy a tolvajoknak nem volt sietős a dolguk, néhány órát a pszichiátrián töltöttek, vacsoráztak, sőt kávét is főztek az osztályon, majd reggel sétáltak ki a 200 millió dinár értékű zsákmánnyal, ami a feketepiacon a dupláját éri.

Az illetékesek amiatt aggódnak, hogy ez a hatalmas mennyiség hamarosan elárasztja az újvidéki utcákat és szórakozóhelyeket.

A B92-nek a rendőrségen nem adtak bővebb tájékoztatást az ügyről