Auszráliából, Sydney-ből indult 2007-ben ez a kezdeményezés és azóta olyan önkéntes mozgalommá nőtte ki magát, amelyhez a világ országainak többsége csatlakozik minden március utolsó vagy utolsó előtti szombatján. Az időpont attól függ, melyik szombat esik közelebb a tavaszi – vagy a déli féltekén az őszi – napéjegyenlőséghez.

Tavaly már 178 ország nagyvárosaiban kapcsolódott le a díszkivilágítás hatvan percre és 2,4 milliárd ember vett részt a programokban.

A Természetvédelmi Világalaphoz (WWF) tartozó mozgalom alapvető célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, felhívás a pazarló energiafogyasztás és a környezetszennyezés összefüggéseire, hatásaira. Nemcsak magánszemélyként lehet csatlakozni, különböző szervezetek, intézmények, egyházak, cégek és kormányok „jelentkezését” is várják a szervezők.

A résztvevőket arra kérik, hogy egy órára kapcsolják le a fölösleges villanyvilágítást és elektromos berendezéseiket. Évről évre egyre több programmal várják a szervezők az önkénteseket, például faültetéssel, hulladékgyűjtéssel, autómentes nappal, sőt húsmentes nappal is lehet tenni azért, hogy kevésbé lepusztult Földön éljünk. A húsmentes nap nemcsak egy napra szól, hanem életmódváltásra is ösztönöz, a „húsmentes hétfő” nevű akció betartásával az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását csökkenthetjük és a hétből csak egy napon kell mellőznünk a húst, ami valljuk be, nem is olyan nehéz. Ha 200 000 ember akár csak fél évig betartja ezt, annyit jelent, mintha 8800 autót kivonnánk a forgalomból.

Idén a Facebookon is tehetünk valamit, ha csak apróságot is: átállíthatjuk a profilképünket egy napra a Föld Órája logóra.

A „60+” embléma arra utal, hogy hatvan percet szenteljünk a Földnek ezen a napon, a + jel pedig azt jelenti, ne csak ezen a napon és egy órára, de a többi napon is éljünk felelősséggel.

Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz, Szerbia pedig 2009-ben. Magyarországon idén a fűtés – pazarlás – környezetszennyezés témája áll a középpontban, a lakóépületek, közintézmények, irodák fűtésénél nemcsak pazarlás történik, de az olyan felhasznált tüzelőanyagok, mint a szén vagy a kommunális hulladék elégetése sok kárt is okoz. Szerbia nagyvárosai után mára már több település is csatlakozott a Föld Órájához, Vajdaságban például Topolya, Kanizsa, Óbecse, Pétervárad, Zenta, Zombor, Szabadka és még sokan mások.

Március 25-én, szombaton este 8:30-kor egy órára kapcsoljunk le a Földért!