Az országos menekültügyi biztosság kénytelen volt cáfolattal előállni, miután a szerb médiát elárasztotta a hír, miszerint a kormány az idei évben 320 millió dinárt különített el a menekültek életfeltételeinek javítására, 200 ezer dinárt arra, hogy saját vállalkozásokat indítsanak, 1,4 millió dinárt pedig, hogy a Közel-Keletről érkező személyek falusi házakat vásároljanak.

A hivatal szerint a március 17-én elfogadott rendelet értelmében a szerbiai önkormányzatok 288 millió dinárt kapnak a Koszovóról áttelepült személyek ellátására, húsz milliót a toloncegyezmény alapján az EU-ból visszaküldött személyek részére, emellett 12 millió dinárt folyósítanak azoknak az önkormányzatoknak, amelyek területén befogadó központok vannak, ezzel tehermentesítve azokat.

A menekültügyi biztosság kiemeli, a Szerbia területén tartózkodó menekülteket a befogadó központokban helyezték el, akik számára ez az ország nem a célállomás, mindannyian Nyugat felé mennének tovább, így aztán szükség sincs és törvényes lehetőség se lakásgondjaik rendezésére.

Számos szerb nyelvű lap hozta le az információt tévesen, olyan címekkel, mint: Szerbia polgárai éhen halnak, a kormány pedig a migránsoknak ad pénzt vállalkozások beindítására. Nem tudni, szándékosan, vagy felületességből, de összemosták a koszovói menekültek megsegítését a közel-keletiek ellátásával. Ehhez csak annyit tudunk hozzátenni: mielőtt elolvasunk egy ilyen bombasztikus hírt a Facebookon, ellenőrizzük annak valóságalapját.

Ha esetleg valaki nem ismerné a kommunista korszak viccét, a Jereváni Rádió hírét a következőképp igazították ki: Nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Ladákat, hanem Moszkvicsokat és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.