Megkezdődtek az előkészületek a 16. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciára. A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium szerdán Újvidéken, a Tudósklubban szervezett kutatásmódszertani és előadástechnikai képzést. Dr. Csányi Erzsébet és dr. Novák Anikó ismertették a résztvevőkkel a tudományos kutatómunka és a TDK-dolgozat megírásának legfontosabb lépéseit. A gyakorlatorientált előadás az immár hagyományosnak nevezhető tavaszi műhelymunka-sorozat első állomása volt. A sorozat április folyamán VMTDK-műhellyel, majd májusban házi TDK-konferenciával folytatódik.

A Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósuló rendezvénysorozat célja, hogy a hallgatók minél felkészültebben vegyenek részt a VMTDK-n, amelyre idén november 24. és 26. között kerül sor Újvidéken. A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2002 óta szervezi meg minden év novemberében e tanácskozást, amelyen évente mintegy 150, a Kárpát-medence minden régiójából érkező fiatal kutató mutatja be legújabb tudományos eredményeit. 2009 óta a könferencia minden évben egy top-téma köré épül, a Duna, a kristály, a gömb, a tükör, a fa, a fény és a háló után idén a tenger lesz a nemzetközi tanácskozás központi témája.

A VMTDK-ra önálló, saját tudományos kutatásokra, illetve művészeti koncepcióra épülő magyar nyelvű pályamunkával lehet jelentkezni. Regisztrálni a www.vmtdk.edu.rs portálon kell, ahová 2017. október 1-ig fel kell tölteni a TDK-dolgozat magyar és angol nyelvű, kulcsszavakkal ellátott rezüméjét.

k.r.