A 25 000 dinár feletti nyugdíjak csökkentése miatt március 28-án Belgrádban Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesülete (USPS) és a Szerbiai Nyugdíjas Katonai Személyek Szakszervezete (USVPS) tüntetést szervez. Mihajlo Radović, az USPS alelnöke sajtótájékoztatón közölte, hogy a nyugdíjasok a 2014-ben meghozott nyugdíjakról szóló törvény miatt bekövetkezett rossz anyagi és szociális helyzetük miatt tüntetnek majd a fővárosban.

„Tovább nem hallgatunk és nem tűrünk. Elvették a nyugdíjunk egy részét, és a legszörnyűbb, hogy ezt kérdezés nélkül tették. Az átlagnyugdíj Szerbiában 23 ezer dinár, míg a minimális élelmiszer-kosár 34 ezer dinárba kerül” – mondta Radović. Jovan Tamburić, az USVPS elnöke elmondta, hogy a nyugdíjba vonult katonai személyek ma fele annyi nyugdíjat kapnak, mint amennyit a törvény garantál nekik.

A két szakszervezetnek Belgrádban mintegy 100 ezer tagja van, de nem biztosak benne, hogy valamennyien el tudnak majd jönni a fővárosi tüntetésre, mivel betegek, s ahogy a szervezők jelezték, sem szendvicset, sem autóbuszt nem tudnak biztosítani az érdeklődőknek.

A tüntetésen az USPS és az USPVS bejelentik, mely elnökjelölteket támogatják az április 2-ai elnökválasztáson, s ahogy a csütörtöki sajtótájékoztatón jelezték, az általuk támogatott személyek azok lesznek, akik nem vettek részt a nyugdíjak lecsökkentéséről szóló törvény meghozatalában. A tüntetés a Nikola Pašić téren 11 órakor kezdődik.