Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet elkövetőjének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard. A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az ötvenkét éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, és az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt. Ebben a térségben van Birmingham, a második legnagyobb népességű brit város is, ahol a rendőrség csütörtökön hajnalban nagyszabású rajtaütéseket hajtott végre, házkutatásokkal és őrizetbe vételekkel – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Londonban is voltak hasonló rendőrségi akciók, és csütörtök délutánig a két városban összesen nyolc embert vettek őrizetbe. A Scotland Yard csütörtöki közleménye nem említette, hogy Masood Birminghamben élt volna, de a birminghami nyom már a merénylet után nem sokkal felmerült, mivel a Westminster hídon végrehajtott gázolásos merénylethez az elkövető egy olyan járművet használt, amelyet Birminghamben bérelt. A Scotland Yard szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.
Az Iszlám Állam terrorszervezet időközben magára vállalta a merényletet – jelentette csütörtökön a dzsihadista szervezett szócsövének számító az Aamák hírügynökség. Fontos megemlíteni, hogy ebben az esetben a „magára vállalta” sok mindent jelenthet, például azt is, hogy az Iszlám Állam csak utólag dicsekszik egy olyan merénylettel, amihez semmi köze sincsen. Sajtóinformációk szerint elképzelhető az is, hogy az elkövetőt valóban a közel-keleti terrorszervezet inspirálta, sőt, akár az is, hogy egyenesen az Iszlám Államból kapott utasításokat.
Egyperces néma főhajtással emlékeztek csütörtökön a londoni merénylet áldozataira Spanyolország több városában. Délben a madridi parlament alsóházának belvárosi épülete előtt a képviselők, a kormányzati hivataloknak otthont adó Moncloa-palota előtt pedig Mariano Rajoy miniszterelnök és kabinetjének több tagja adózott az áldozatok emlékének. A kormányfő táviratban nyilvánított részvétet és fejezte ki együttérzését a spanyol kormány nevében Theresa May brit miniszterelnöknek Mint írta, egységesnek kell maradniuk „az ilyen típusú fenyegetésekkel szemben”, amelyek „mindenkit egyformán érintenek, és nem ismernek határokat”.
Egyes, korábban nyilvánosságra került sajtóértesülések szerint a szerdai merénylet halálos áldozatanak egyike egy spanyol állampolgár. A spanyol külügyminisztérium tájékoztatása szerint a negyvenhárom éves nő valójában londoni születésű brit állampolgár, akinek édesanyja spanyol, így rokonai élnek a galíciai Betanzosban. A település önkormányzata háromnapos gyászt rendelt el. Félárbocra eresztették a nemzeti lobogót a városházán, ahogy a galiciai parlament épületén is. A helyi képviselők délben itt is egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra, és így tett a galiciai autonóm közösség több önkormányzata is. A spanyol királyi pár Twitter-üzenetben fejezte ki megrendülését és együttérzését brit fővárosban történt merénylet miatt.
Áder János magyar köztársasági elnök részvéttáviratot küldött csütörtökön II. Erzsébet angol királynőnek az előző napi londoni terrortámadás miatt – tájékoztatta a távirati irodát a Köztársasági Elnöki Hivatal. Áder János – mint írta – megrendülve és mély szomorúsággal értesült a merényletről, amelyben több ártatlan ember életét vesztette. A magyar nép és a maga nevében részvétéről és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek. „Magyarország szigorúan elítéli ezt a kegyetlen és gyalázatos erőszakcselekményt. Imádkozunk az érintett családokért, együttérzünk velük ezekben a nehéz időkben” – írta Áder János. (Nyitóképünkön Khalid Masood látható, amint a támadás után elszállítják a mentősök.)

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkeinket is:

Már öt halott és negyven sebesült Londonban

A támadóval együtt ötre emelkedett a szerda délutáni londoni merénylet halálos áldozatainak száma – jelentette be a brit rendőrség. A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül három civil halt meg – közölték. Mark Rowley, a brit terrorelhárítás vezetője arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma összesen negyven.

Négy halott és húsz sérült a londoni terrortámadásban

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. A rendőrség véleménye szerint a másik halott a merénylő, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Lövöldözés Londonban a brit parlamentnél (FRISSÍTVE)

Terrortámadás történt Londonban: egy rendőrt megkéseltek a Parlament alsóházának épülete közelében, az elkövetőt a rendőrök lelőtték. A másik támadó a Westminster-hídon autóval emberek közé hajtott, ezt követően pedig lövöldözés tört ki. A Parlament környékét kiürítették, a terület le van zárva. Egyelőre ennyit lehet tudni, hamarosan egy nagyobb terjedelmű összefoglalóval jeletkezünk, ezt az anyagunkat most lezárjuk.