A korábbi tulajdonos 400 ezer euróért vásárolta meg a VMSZ új székházát, a felújításra 100-120 ezer eurót költött, majd a pártnak 1,2 millió euróért adta el – írja a magyarországi Átlátszó oknyomozó portál. Állítólag Orbán fitymáló megjegyzése is szerepet játszott a lokáció megválasztásában. A VMSZ a napokban már azt kommunikálta, hogy nincs is ügy, ehhez képest az anyaországi média és a politika is csak most kezdett vizsgálódni az ügyben.

Miután szinte minden fontosabb szerbiai médium foglalkozott a VMSZ székházvásárlásának ügyével, kivéve persze azokat, akiknek ezt nem szabad tudják, hogy ez nem is ügy, a Magyar Mozgalom sajtótájékoztató keretében mutatta meg a közvéleménynek, hogy is néz ki ez a luxusingatlan. A médiarohamot a párt hallgatással verte vissza, a belgrádi és újvidéki médiának egyszerűen nem nyilatkoztak semmit, majd Pásztor István az egykoron szebb napokat is megélt Subotičke novine hetilapnak adott interjúban közölte, nincs itt semmi titok.

„Ez a pénz legálisan érkezett Szerbiába, az adót kifizettük, a vevőkkel szerződést kötöttünk, minden tiszta, ennek az országnak a törvényeivel összhangban történt minden. A 800 négyzetméteres házat szabadkai szakemberek becsülték fel, kifizettük és egy dinárral sem terheltük a szerbiai költségvetést” – mondta. Pásztor valószínűleg összemosta a Fasizmus áldozatainak terén lévő új székházat és a másik 1,2 millió eurós beruházást, a horvát konzulátus melletti épületet, ahol a szegedi egyetem kihelyezett tagozata kap majd helyet, ugyanis a pártszékház a kataszteri adatok szerint 400 négyzetméteres, míg a másik ingatlan alapterülete 800 négyzetméter.

Miután pedig a pártvezetés ilyen elegánsan lekommunikálta a témát, illetékeseik közölték azt is, hogy az ügy lecsengett, ennyi volt. Ezt követően azonban búvópatakként az anyaországi média kezdett a milliós beruházással foglalkozni, hiszen amellett, hogy a párt adót fizetett, meg mindent lepapírozott, arra még mindig nem adtak választ, milyen forrásból vették a házat és milyen indokkal fizették ki érte az ingatlanpiaci árak többszörösét.

Az Átlátszó oknyomozó portál cikke szerint 2016 legdrágább szerbiai lakóingatlan-vásárlását magyar állami támogatásból üthették nyélbe. Az írás emlékeztet rá, hogy a szerbiai ingatlanpiacon tavaly 880 euró volt az átlagos négyzetméterár, és Szabadka nem tartozik az ország legmagasabb árfekvésű területei közé  – ehhez képest a VMSZ által alapított Bíró Károly Alapítvány négyzetméterenként 3000 euróért vásárolta az ingatlant.

A portál ingatlanpiaci forrásokat idézve arról ír, hogy az épületet az előző tulajdonos, Branislav Lazović 2013-ban nyilvános árverésen vette 400 ezer euróért, a felújításra további 100-200 ezer eurót költött. Később valamiért mégis úgy döntött, megválik a borospincével és Zsolnay-cserépkályhákkal is felszerelt ingatlantól. A ház érdekelte a horvát főkonzulátust is, akik rezidenciának megfelelő helyet kerestek a diplomáciai vezető részére illetve a Swarowski gyárat is, de az egyezség nem született meg.

Az írásban a luxusingatlan-vásárlás lehetséges indokaként említik azt a kis epizódot is, amikor a Kosztolányi szobor felavatására Szabadkára látogatott Orbán Viktor kormányfő a párt Magyar Házban lévő helyiségeinek meglátogatásakor szegényesnek, puritánnak nevezte Pásztor elnöki irodáját, aki erre védekezésképp azt mondta, ritkán tartózkodik itt, többnyire terepen van. Az új ingatlanban már nyilván kormányfőhöz méltó módon lehet majd fogadni Orbánt.

A szóban forgó riportot átvette a magyar média jelentős része, az olvasottabbak közül a HVG és a 444.hu, sőt, értesüléseink szerint az Országgyűlésben jelen lévő ellenzéki pártok érdeklődését is felkeltette a magyar adóforintok ilyen jellegű felhasználása. Úgyhogy hiába is hirdette ki a VMSZ, hogy nincs ügy, a jelek szerint annak lesz folytatása.