Hétfő reggel Pocantico Hills-i otthonában, 101 éves korában elhunyt David Rockefeller – írja a New York Times. A bankár és filantróp halálhírét a család szóvivője is megerősítette.

David Rockefeller John D. Rockefeller Jr. és Abby Aldrich Rockefeller utolsó életben maradt gyereke, és az utolsó élő unokája John D. Rockefeller olajmágnás-bankár-oligarcha, a Standard Oil (Exxon Mobil), a Rockefeller Egyetem és a Rockefeller Alapítvány alapítójának.

David Rockefeller 1940-ben nősült meg és Margaret MacGrathotot vette feleségül, aki 1996-ban hunyt el. Házasságukból hat gyermek született: három fiú és három lány. David Rockefelleren hét szívátültetést hajtottak végre.

Két amerikai elnökkel is jóban volt (Dwight. D Eisenhower és Jimmy Carter), fel is kérték pénzügyminiszternek, illetve a Fed vezetésére, de mindkettőt visszautasította.

1979-ben rá tudta beszélni Jimmy Cartert, hogy Reza Pahlavi elűzött és rákbeteg iráni sahot fogadja be az Egyesült Államok. Ezután kezdődtek Teheránban a tüntetések az amerikai nagykövetség előtt, ahol 63 túszt ejtettek, és 444 napig tartották őket fogva, azt követelve, hogy adják ki Pahlavi-t.

Rockefeller vezette a Chase Manhattan nevű bankot, amit annak ellenére a családja bankjának tartottak, hogy öt százaléknál sosem volt nagyobb tulajdonrészük benne. Tagja volt a Bilderberg-csoportnak, nagy hatással volt a politikára, az üzleti életre, a múzeumokra, az egyetemekre, és az iskolákra.