Norvégia a világ legboldogabb országa, derül ki a nemzetközi boldogságlistából, amelyet ma tettek közzé. A lista alján az afrikai országok találhatóak, Szerbia valahol középen áll. A korábbi felmérés alapján az ország a boldogságlistán szereplő 155 ország közül a 86. helyen állt, jelenleg 73. A tízes skálán az ország boldogságfaktora 5,39-es, míg az élen végzett Norvégia esetében ez a mutató 7,54.

Ami a szomszédsággal való összehasonlítást illeti, boldogabbak vagyunk a 75. helyen végzett Magyarországtól, a 77. Horvátországtól (úgy látszik a tenger nem tesz boldoggá), Koszovótól, amely a 78. helyen végzett. A többiek: Montenegró 83., Bosznia-Hercegovina 90., Macedónia 92., Bulgária 105. és Albánia a 109. Tőlünk boldogabbak a szlovének, akik a 62 helyen végezte és a románok, meg persze velük együtt székely testvéreink is, akik az 57. helyre kerültek.

A listát egyébként közgazdászok készítették a bevételek és az életkor figyelembe vételével, illetve annak alapján, hogyan tekintenek a polgárok a szociális támogatásokra, személyes szabadságukra, a korrupcióra. Norvégia a negyedik helyről tört az élre, őket Dánia, Izland, Svájc és Finnország követi.

A szakértők szerint a boldogsághoz szükség van pénzre, de vannak élethelyzetek, amikor a további bevételek sem növelik a boldogságérzetet.