Ma lép hivatalba Frank-Walter Steinmeier, Németország új, tizenkettedik elnöke. A 61 éves szociáldemokrata politikus 2013 és 2017 között Németország külügyminisztere volt. A kormánypártok jelöltjeként indult az elnökválasztáson az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP támogatásával. Már az első körben, nagy többséggel megválasztotta februárban a Bundesversammlung (szövetségi közgyűlés, egy különleges, „kiterjesztett” testület, amely a Bundestag, valamint a szövetségi államok parlamentjeinek összes képviselőjéből áll, és kizárólag az államfő megválasztása a joga és feladata).

A visszafogott, szerény Steinmeier ma a legnépszerűbb politikus Németországban, a választók emberközeli, a gondjaikat megértő politikusként tekintenek rá. A szakértők egyetértenek abban, hogy „kiváló külügyminiszterből kiváló államfő lesz”.

A jogászi és politológiai tanulmányokat végzett Steinmeiert Gerhard Schröder fedezte fel, ő vitte az irodájába, nála kezdődött politikai karrierje. Két alkalommal is volt külügyminiszter, 2007-től 2009-ig pedig az alkancellári címet viselte.

Az államfőnek Németországban protokolláris szerepe van, amolyan „Titel ohne Mittel” pozíció, azaz van egy címe, de nincsenek meg hozzá a szükséges eszközei. Az öt évre megválasztott elnöknek azért sok kérdésben mégis fontos szerepe van. Fogadja a nagyköveteket, rendeleteket ír alá, képviseli az egységes Németországot. Egyesek szerint külügyminiszterként sokkal nagyobb volt a valós hatalma, államfőként sokkal nagyobb lesz a morális hatalma.

Megválasztása után azt mondta, azoknak a bizalmát is szeretné elnyerni, akik nem rá szavaztak mert összetartásra van szükség ezekben a „viharos időkben, amelyekben úgy tűnik, a világ kifordult sarkából”.

Könnyű dolga biztosan nem lesz, Németországban ebben az évben ősszel parlamenti választások lesznek, a menekültválság, a populista mozgalmak erősödése, az orosz-ukrán válság miatt kialakult kelet-nyugat ellentét, Donald Trump elnöksége Amerikában valóban olyan viharos időket jósol számára, mint amikről maga is beszélt.

Első útja, mint minden német államfőnek, valószínűleg Párizsba fog vezetni, de már Putyin is meghívta. Berlin és Washington viszonya jelenleg feszült, Trump amerikai elnököt már a kampány alatt keményen bírálta és a „gyűlölet prédikátorának” nevezte.

Sokan úgy vélik, Angela Merkel rendkívül ügyesen újból félreállította egyik legfontosabb ellenfelét. Nos, ez majd az őszi választások alkalmával kiderül, de Merkel már elkezdte támadni Martin Schultz szociáldemokrata jelöltet azzal, hogy nincs érettségije. Ki tudja, talán egy vérbeli szocdem politikustól jobban elfogadják a baloldali politikát, mint egy cizellált gondolkodású, tudós hölgytől.

Megválasztása óta Steinmeierről valószínűleg mindenhol megírják, hogy hét évvel ezelőtt súlyos beteg feleségének átadta egyik veséjét. Azaz egész biztos, hogy nemcsak a politika színpadán, hanem magánemberként is egy igazi úriember.