Rodoljub Šabić pénteken közölte, hogy a belgrádi főügyésztől kapott átiratban van olyan kijelentés, ami „fenyegetésként értelmezhető”.

A közhasznú információk biztosa ezért levelet írt Zagorka Dolovac ügyésznek, amiben azt fejti ki, hogy az átiratban tények és jogi alap nélkül utalnak arra, hogy a biztos „állítólag valamilyen, nehezen értelmezhető bűntettet követett el”. Šabić levelében leszögezi: az ügyészségnek nem az a feladata, hogy fenyegessen, hanem hogy tisztelje a törvényt, és ha törvénytelenséget vél felfedezni, akkor büntetőeljárást indítson.

Šаbić azt kéri a köztársasági főügyésztől, hogy a belgrádi főügyész fejtse ki, mit ért „valamilyen bűntett” alatt és indítson ellene eljárást, vagy ha nem, akkor a jövőben tartózkodjon a feltételezésektől, fenyegetésektől, amik egyáltalán nem tesznek jót az állami szervek közötti kapcsolatoknak, és csorbítják – mindenek előtt – az ügyészség tekintélyét.

A biztos egy nappal korábban Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy megnevezi a helyettesét arra az esetre, ha „olyan kedvük lenne, hogy előállítsák őt”.

Šabić a biztosi honlapon megjelentette a saját levelét is és az átiratot is.

Az átiratban az áll, hogy a biztos egy adott panasz esetében nem a 30 napos határidőn belül hozott döntést, hanem „majdnem két évvel a panasztétel után”.

– …Ezért kénytelenek leszünk kivizsgálni, hogy a biztos ilyen intézményvezetői hozzáállásában, vagyis az ő ténykedésében fellelhetőek-e valamilyen bűntett jelei – fogalmaz az átirat.