Jól szórakozott Szerbia népe a magát poénkodások közepette jelöltető Ljubiša Preletačević Beli művésznévre hallgató Luka Maksimovićon és teszi még ma is, tekintve, hogy az internetet elárasztják vicces megnyilvánulásai, azonban időközben a jelöltet komoly dolgokról is kérdezték, amelyekről komolyan nyilatkozott és ezek alapján érdemes elgondolkodni, hogy a viccen túl mit is gondol a világról.

Az Al Jazeera tévének nyilatkozva a jelenleg legégetőbb kérdések kapcsán álláspontja ugyanis sokkal inkább áll közel a jelenlegi hatalmi többség elképzeléseihez, mint az ellenzékhez.

Beli Koszovó kapcsán azt mondta, azt Slobodan Miloševićtől Aleksandar Vučićig minden hatalom eladta.

„Az már más kérdés, hogy mi vitte rá az ott élő embereket az elszakadásra, ez már egy komoly filozófia. Nem vagyok eléggé kompetens, hogy erről beszéljek, a lényeg, hogy Koszovónak Szerbia szerves részének kell maradnia” – nyilatkozta. Mondjuk, nem igazán világos, miféle komoly filozófia rejlik egymillió albán elüldözésében, jogsértésében és rendőrök általi zaklatásában, Beli biztosan ezt is ki tudja fejteni.

Mint mondja, a térségben a népek között ő a szeretetet terjesztené és egy új egyesülés mellett száll síkra, hiszen mindannyian szlávok.

A kilencvenes évek háborúival kapcsolatban azt mondta, ő pacifista, nem akar háborút, akkor született, amikor a régi Jugoszláviában az összetűzések kezdődtek. Srebrenicáról, az ottani népirtásról nem sokat tud, de a megemlékezésre elmenne.

„Nem állítanám, hogy ott konkrétan népirtás történt, egyértelmű, hogy bűntényt követtek el, mint ahogy a szerbek ellen is követtek el gaztetteket, de nagyon rossz az, ami ott történt” – mondta. A hágai Nemzetközi Bíróság Belivel ellentétben sokat tud Srebrenicáról és ítélete szerint, ami ott történt, az népirtás.

A külpolitikát sem látja túl összetett kérdésnek, ez szerinte az Oroszországgal és az EU-val kialakított viszonyban merül ki. Népszavazást írna ki, hogy az emberek döntsék el, kelet vagy nyugat felé haladjon Szerbia. Mint mondja, a szíve a vérrokonság miatt Oroszországhoz húzza, számára ez az ország a legkedvesebb.