Mivel az utóbbi napokban egymásnak ellent mondó állítások kerültek napvilágra a klub 2017. február 28-án megtartott közgyűlésével kapcsolatban, kötelességemnek érzem megosztani a nyilvánossággal az ott történteket.

Haskó István

Idestova vagy már 20 éve vagyok valamilyen formában részese a klub életének. 2005-től elnökként igyekeztem kiszolgálni feltétel nélkül a csapat és a sportszerető helybéliek érdekeit. Kis csapatként folyton a túlélésért küzdöttünk, évről évre egyre nehezebben tudtuk fenntartani az egyesületet, a folyamatos pénzhiány, a szponzorok hiánya szinte ellehetetlenítette a munkát, de így is sikerült 2015-ben megnyerni a szabadkai Körzeti Ligát! Mindig is politikamentesen működtettük a Vinogradart, ami az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Szabadka város önkormányzatának segítsége nélkül lehetetlen lenne előteremtenünk a működési költségekre szánt minimális pénzeszközöket.

Miután alapítóként részt vettem a Magyar Mozgalom létrehozásában, már csak idő kérdése volt, hogy a VMSZ-es hajdújárási hatalmi többség eltávolítson a helyi közösség éléről és egyértelműen benne volt a levegőben, hogy itt nem állnak meg, amint lehet a labdarúgó klub éléről is meneszteni fognak. Erre a megfelelő alkalom a tavaszi idény rajtja előtt érkezett el, amikor is a kilátástalan anyagi helyzetre megoldásként Nágel János közreműködésével Bunford Tivadar Masterplastja jelentkezett. A támogatást viszont attól tette függővé, hogy én nem lehetek tovább a Vinogradar elnöke, még csak a vezetőségben sem láthatok el semmilyen szerepet! Ezzel nagyon nehéz helyzetbe kényszerítették bele a vezetőség többi tagját, akikkel kiváló személyes viszonyban vagyunk, tiszteljük egymás munkáját és a csapatért tett erőfeszítéseit.

Önszántukból nem akartak leváltani, de más megoldás nem volt, a fennmaradásunk volt a tét. Ezért úgy döntöttem, kizárólag a csapat érdekeit szem előtt tartva, hogy lemondok az elnöki posztról!

Nágel János ajánlására az új elnök Sövény Rudolf lett volna, de ő nem kapott elegendő támogatást a közgyűlés részéről, ezért a patthelyzet feloldása érdekében Nágel Jánost ajánlottam elnöknek, akit a közgyűlés tagjai meg is választottak.

Én őszinte embernek tartom magam, ami miatt már a múltban is többször konfrontálódtam a VMSZ magas rangú tisztségviselőivel, soha nem rejtettem véka alá a véleményemet! Szeretném leszögezni, hogy Bunford úrral nem újkeletű a köztünk lévő ellentét, eltávolításom oka nem a közgyűlés előtti napon a szabadkai VKT-n lezajlott vita volt.

Azonban egyértelmű politikai és személyes jellegű leszámolás történt, Bunford Tivadar havi 50.000 dinárért – amit egy éven keresztül folyósít az egyesület számára – elérte ugyan, hogy papíron semmilyen funkcióm nincs, de én továbbra is mindent meg fogok tenni a csapat érdekében!

Támogatni fogom, ahogy eddig is tettem, mert a sport és a közösség fontosabb számomra bármilyen pillanatnyi politikai haszonszerzéstől!

Tisztelettel.

Haskó István

***

A teljes kép érdekében tekintsük át az ügy előzményeit is. A Magyar Mozgalom március 9-i sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy a szervezethez való kötődése miatt váltották le Haskó Istvánt a hajdújárási Vinogradar labdarúgó klub elnöki posztjáról. A megjelent tudósításra Nágel János reagált, aki írásos válaszában közölte, Haskó István saját akaratából mondott le a klub elnöki posztjáról, erre senki nem kényszerítette és nem is menesztette.