A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) hétfőn három újabb elnökjelöltet hirdetett ki. Milan Stamatović, az Egészség Szerbiáért polgári csoport jelöltje, Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga jelöltje, valamint Miroslav Parović, a Nemzeti Szabadelvű Mozgalom jelöltje már biztosan készülhet az április másodikai államfőválasztásra.

Predrag Vučetićot, a Fehér Hajó polgárok csoportjának jelöltjét a bizottság pótlásra szólította fel.

Luka Maksimović, vagyis Ljubiša Preletačević Beli jelöléséről viszont a RIK délelőtti ülésén szó sem esett. A délutáni ülés pedig késik, jelentik a hírügynökségek.

Beli vasárnap 22 óra körül rézfúvósok kíséretében, a világháló segítségével rögtönzött szimpátiatüntetés mellett adta át az aláírásokat. Valamivel később visszahívták a RIK-be, hogy baj van az aláírásokkal. 12 640 aláíró támogatta a mladenovaci szatirikus jelöltet, és vasárnap éjjel tucatnyi hír kelt szárnyra, mi miatt nem jelöltetheti magát Beli.

Olyan hír is napvilágot látott, hogy 35 aláírás híján megvan a szükséges 10 ezer szabályosan hitelesített aláírás. Arról is beszéltek, hogy a Beli – samo jako (Beli – csak erősen) név előtt nem állt ott a polgárok csoportja megfogalmazás. Reggelre ez már nem volt téma, ugyanis még éjszaka magyarázatként több helyen megjelent, hogy a választási törvény szerint nem volt köteles minden dokumentumon feltüntetni, hogy polgári csoport jelöltje lesz, ez a RIK szabályzatában áll.

Ha a hétfő délutáni/kora esti ülésen úgy döntenek, hogy Beli aláírásait pótolni kell, 48 óra áll rendelkezésére, és akkora várható az elnökjelöltek teljes névsora.

Hétfő előtt további hét jelölést: Aleksandar Vučić, Saša Janković, Vojislav Šešelj, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Saša Radulović és Aleksandar Popović jelölését fogadta el a választási bizottság.

(Fotó: Tanjug)